Nieuws

KNVB PRESENTEERT CONCEPT PROGRAMMA

on

In het seizoen 2015/’16 klinkt op vrijdag 7 augustus in Heerenveen het eerste fluitsignaal in de Eredivisie bij de wedstrijd sc Heerenveen – De Graafschap. In de eerste speelronde van de Eredivisie staan verder onder andere AZ – Ajax en Feyenoord – FC Utrecht op het programma. De Jupiler League trapt hetzelfde weekeinde af met onder meer de duels NAC Breda – FC Volendam en FC Dordrecht – FC Eindhoven. Dat staat in het concept competitieprogramma dat de KNVB vanmiddag presenteert aan de clubs en afgevaardigden van gemeenten en politie. Het conceptprogramma kan nog veranderen, nadat de tijden en wedstrijddagen vanmiddag besproken zijn.
Bekijk hier het hele programma !!!!!


 “De competitieprogrammapuzzel is ook dit jaar weer met succes gelegd,” zegt operationeel directeur betaald voetbal Gijs de Jong van de KNVB. “Voor komend seizoen hebben we voor beide divisies opnieuw gezorgd voor een sportief, eerlijk en herkenbaar competitieprogramma, waarin clubs en spelers maximaal kunnen presteren en alle voetballiefhebbers iedere week een herkenbaar en spannend voetbalweekend wordt aangeboden. Bij de totstandkoming van het competitieprogramma hebben we maximaal rekening gehouden met onze sportieve principes, zoals voldoende rust tussen de wedstrijden, een evenwichtig uit- en thuisritme en een eerlijke verdeling van het aantal thuis- en uitwedstrijden voor en na de winterstop. Bovendien zijn we ook zoveel als mogelijk tegemoetgekomen aan de wensen van de clubs, zodat voetbalfans optimaal van de wedstrijden van hun favoriete club kunnen genieten.”
Speelronden en Europees voetbal

Doordat in de zomer van 2016 het Europees kampioenschap in Frankrijk op het programma staat, is de laatste speelronde komend seizoen een week eerder dan in het seizoen 2014/’15. Dat betekent dat de laatste wedstrijd in de play-offs op zondag 22 mei is. Aanvullend is de KNVB akkoord gegaan met het verzoek van de clubs in de Eredivisie en Jupiler League om komend seizoen één week later te beginnen dan oorspronkelijk het geval is in een seizoen voorafgaand aan een groot toernooi. Na aftrek van de weekeinden in de winterstop (van 22 december tot en met 14 januari), de KNVB bekerfinale en de play-offs, zijn er 32 weekeinden beschikbaar voor 34 speelronden in de Eredivisie en 38 speelronden in de Jupiler League. Daardoor kent de Eredivisie twee midweekse speelronden, waarbij elke club een keer thuis en een keer uit speelt. Voor de Jupiler League betekent dit zes dubbele speelweekeinden, waarbij de clubs zowel op vrijdag als op maandag een wedstrijd spelen.
Zes clubs gaan in het seizoen 2015/’16 Nederland op Europees niveau vertegenwoordigen. In het belang van het Nederlands voetbal is het goed als de Nederlandse clubs goed presteren in de Europese competities. Vandaar dat de KNVB hier in het competitieprogramma rekening mee houdt, door voldoende rust tussen de duels voor en na een Europese speelronde te plannen. Op deze manier worden clubs in de gelegenheid gesteld zowel op Europees als nationaal niveau optimaal te presteren.
Jupiler League

In het seizoen 2015/’16 bestaat de Jupiler League uit negentien clubs. Dit betekent dat er sprake is van 38 speelronden met negen wedstrijden, waarbij er iedere speelronde een club vrij is. De vier perioden in de Jupiler League blijven bestaan uit een totaal van negen speelronden, waarbij geldt dat de eerste acht wedstrijden van een club in die periode meetellen voor de periodestand. Gijs de Jong: “Volgend seizoen gaan we door met het optimaliseren van de voetbalpiramide, het competitieprogramma in de Jupiler League van dit jaar is daar een mooie opmaat voor. Vanaf het seizoen 2016/’17 zal de Jupiler League weer uit twintig teams bestaan, waarbij er voor het eerst promotie en degradatie tussen betaald voetbal en amateurvoetbal mogelijk is. Dat is een unieke stap en ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van het gehele Nederlandse voetbal.”
Aanvullend hebben de Jupiler League-clubs gezamenlijk de ambitie uitgesproken om te werken aan de herkenbaarheid van de competitie en verzocht zoveel mogelijk wedstrijden op de vaste vrijdagavond te plannen. “We hebben in het programma zoveel als mogelijk gehoor gegeven aan de wens van de clubs om de vrijdagavond echt dé voetbalavond van de Jupiler League te maken. De clubs en KNVB verwachten hierdoor de competitie meer op de kaart te zetten. Vandaar dat we in het schema veel duels op de vrijdagavond terugzien, met enkele wedstrijden op zondagmiddag en maandagavond”, aldus Gijs de Jong.
Uitdagende puzzel

Het maken van het competitieprogramma is ieder seizoen een uitdagende puzzel vanwege de hoeveelheid variabelen waar de KNVB rekening mee houdt. De meest belangrijke variabelen voor de KNVB zijn de sportieve uitgangspunten, zoals een eerlijk uit- en thuisritme voor alle clubs, zo veel mogelijk rust tussen de wedstrijden en een evenwichtige verdeling van de wedstrijden voor en na de winterstop. Daarnaast houdt de KNVB rekening met de internationale speeldagenkalender en de voorkeursdagen en –tijden van de clubs. Tegelijkertijd vraagt de KNVB naar de wensen en belemmeringen van gemeenten en vervoersbedrijven, bijvoorbeeld marathons, feestdagen, concerten of werkzaamheden aan het spoor. Tot slot plant de KNVB de wedstrijden in op dagen en tijden die de clubs met de zendgemachtigden hebben afgesproken.

Bron: KNVB.nl

  

You must be logged in to post a comment Login