Nieuws

KNVB legt buscombi uit: ‘Door infrastructurele beperkingen’

on

De KNVB ontving rondom de wedstrijd Go Ahead Eagles – Feyenoord vorig seizoen diverse vragen en reacties over de ontvangst van uitpubliek bij deze wedstrijd. De voetbalbond heeft naar aanleiding hiervan contact opgenomen met de club en de gemeente Deventer om de bezwaren van de supporters te bespreken.

Op basis van de gesprekken met de club en gemeente zijn er een aantal verbeteringen in het uitvak doorgevoerd die passen binnen de infrastructurele mogelijkheden van het stadion van Go Ahead Eagles. De KNVB juicht verbeteringen in het ontvangst voor uitsupporters in zijn algemeenheid van harte toe. Dit past bij de ambitie van de KNVB om komende jaren het vervoer, ontvangst en verblijf van uitsupporters te verbeteren.

Go Ahead Eagles – Feyenoord 24 en 27 september 2014

In de voorbereiding op de aanstaande beker- (24 september) en competitiewedstrijd (27 september) tussen Go Ahead Eagles en Feyenoord is aan de hand van de evaluatie van vorig jaar door de lokale partijen in Deventer en in nauwe samenwerking met de lokale partijen in Rotterdam gezocht naar het maximaal haalbare. Voor beide ontmoetingen betekent dit bijvoorbeeld dat Go Ahead Eagles meer capaciteit vrijmaakt om de toegangscontrole sneller te laten verlopen en dat fans van Feyenoord, in tegenstelling tot vorig seizoen, op eigen gelegenheid naar Deventer kunnen reizen en pas binnen de gemeente Deventer overstappen in een bus om naar het stadion te gaan. Dat de fans het laatste stuk met de bus reizen, is omdat er bij het stadion onvoldoende ruimte is voor de auto’s van vierhonderd uitsupporters. Alle partijen die betrokken zijn bij de wedstrijdorganisatie realiseren zich dat er rond de wedstrijden tussen Go Ahead Eagles en Feyenoord enkele restricties blijven die voor een deel ook voortkomen uit infrastructurele en logistieke beperkingen. Daarnaast moeten de thuisspelende club, de gemeente en de politie bij de ontvangst van duizenden supporters altijd rekening houden met risico’s waar bij bepaalde wedstrijden een aantal regelingen voor noodzakelijk is.

Bij de wedstrijdorganisatie is er sprake van maatwerk op lokaal niveau. Iedere wedstrijd, ieder stadion en iedere stad is immers anders. Clubs hebben de verantwoordelijk voor de veiligheid in het stadion. Buiten het stadion is de lokale overheid aan zet als het gaat om de openbare orde en veiligheid. Deze partijen maken bij elke wedstrijd gezamenlijk afspraken over de wedstrijdorganisatie, waaronder kaartverkoop en vervoersmaatregelen voor het uitpubliek. De KNVB ondersteunt alle partijen hierbij zo goed mogelijk. Zo voeren we overleg met clubs en lokale overheden om de veiligheidsituatie elk seizoen opnieuw te analyseren en niet uit ‘gewoonte’ dezelfde regelingen als het voorgaande seizoen te treffen. Daarnaast stimuleren we de betrokken partijen om niet alleen te denken aan de mogelijke beperkingen voor de supporters, maar ook om goed gedrag van supporters te belonen.

Het uitgangspunt van de KNVB is dat alle supporters zo gastvrij en vriendelijk mogelijk worden ontvangen en in een goede sfeer van het voetbal kunnen genieten. Het is dan ook onze ambitie om meer ruimte te creëren voor normalisatie in het voetbal. Onder normalisatie verstaan wij een gastvrij ontvangst voor zowel het thuis- als uitpubliek, het terugdringen van het aantal verplichte vervoersregelingen, goede zichtlijnen voor alle supporters (dus geen netten of hekken waar je doorheen moet kijken) en geen andere vergaande maatregelen zoals verplicht fouilleren en identificeren. Maar ook dat de kleine groep die het voetbal aangrijpt om zich te misdragen via een dadergerichte aanpak uit de stadions wordt geweerd. Op die manier ontstaat normalisatie voor de 99% goedwillenden.

Bron: KNVB.nl

IMG_0299.JPG

You must be logged in to post a comment Login