Nieuws

KNVB: Gepakt met vuurwerk in stadion; voortaan meteen naar justitie

on

Voetbalsupporters die in de toekomst nog vuurwerk mee naar het stadion nemen, moeten meteen strafrechtelijk worden aangepakt. Dat heeft voetbalbond KNVB afgesproken met justitie en gemeenten. Nu wordt het vaak nog afgedaan met een stadionverbod. ,,Het is wachten op de eerste dode.”

Dat zei Jan Bluyssen, manager competitiezaken Betaald Voetbal bij de KNVB, vandaag in het NOS Radio 1 Journaal. Met de beleidswijziging moet het afsteken van vuurwerk op tribunes verleden tijd zijn. Deze maand begint bovendien een campagne.

,,We gaan echt met de clubs en het OM afspreken dat als vuurwerk bij de poort van het stadion wordt aangetroffen, dat het gelijk wordt afgedaan via het strafrecht. En daarnaast krijgt iedereen direct een landelijk stadionverbod”, zegt Bluijsen.

Ook als iemand vuurwerk op het veld gooit of in het stadion afsteekt, dan is een gang naar de rechter vanaf nu de geijkte route, zegt Bluyssen.  Hij wil dat supporters zich bewust zijn van de gevaren van vuurwerk. ,,We staan voor gastvrij, toegankelijk en veilig voetbal. Daar hoort vuurwerk niet bij. Vuurwerk is gewoon gevaarlijk. Het wordt steeds zwaarder en het aantal incidenten neemt  toe. Het is wachten op de eerste dode.”

Sfeeracties (met vuurwerk) vóór de wedstrijd door een professionele organisatie blijven overigens wel gewoon toegestaan.

Bron: AD.nl

Aanbevolen voor jou