Nieuws

KNVB gaat overleggen met clubs en spelers over vervroegen transferdeadline

on

In navolging van Engeland en Italië overweegt ook de KNVB de zomerse transferperiode te sluiten voordat de competitie begint. De bond wil daarover nog voor de zomer in overleg met de Centrale Spelersraad (CSR) en de clubs, zo bevestigt de KNVB aan NUsport.

De laatste jaren sluit de zomerse transfermarkt in de Eredivisie net als in de meeste landen op 31 augustus. Het nieuwe Eredivisie-seizoen begint op 10 augustus, waardoor spelers na drie speelrondes nog van club kunnen wisselen.

De Italiaanse bond maakte maandag bekend dat de transfermarkt in de Serie A op 18 augustus sluit, een dag voor de start van de competitie. Daarmee volgen de Italianen het voorbeeld van de Premier League, waar de transfermarkt op 9 augustus nog voor de competitiestart op slot gaat.

“Dit is een ontwikkeling die wij toejuichen”, zegt een woordvoerder van de KNVB. “Wij gaan hierover in gesprek met de spelersraad en de clubs.”

De bond vindt dat de transferdeadline zou moeten aansluiten op de competitiestart om competitievervalsing te voorkomen, maar wil ook de concurrentiepositie van Nederlandse clubs ten opzichte van buitenlandse clubs bewaken.

Spelersraad

De Eredivisie CV, die de belangen van de achttien clubs op het hoogste niveau behartigt, gaf in augustus al aan voorstander te zijn van een vervroegde sluiting van de transfermarkt, als dat in omliggende landen ook gebeurt.

De Centrale Spelersraad van de VVCS (Vereniging voor Contractspelers) heeft ook een instemmingsrecht over deze kwestie die is vastgelegd in het reglement betaald voetbal van de KNVB. De organisatie is in tegenstelling tot de KNVB en de Eredivisie CV minder positief.

“Toevallig komt de CSR morgenavond bijeen voor een vergadering en dit onderwerp staat ook op de agenda”, zegt VVCS-directeur Louis Everard tegen NUsport.

“Als een vervroegde sluiting van de transfermarkt leidt tot een beperking in tijd dat er transfers gedaan kunnen worden, dan is dit voor ons niet bespreekbaar. Het is hoog tijd dat de Europese Commissie zich buigt over deze kwestie, want in feite is de transferdeadline niets anders dan een beperking van het vrij verkeer van werknemers.”

Een beperking voor spelers om een nieuwe club te vinden door het eventueel vervroegen van de transfermarkt weegt voor de VVCS zwaarder dan het tegengaan van competitievervalsing, stelt Everard. “Vergeet niet dat de transfermarkt voorheen tot maart geopend was. Het vrij verkeer van werknemers is al ingeperkt.”

Bron: nusport.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login