Feyenoordinbeeld

KNVB directeur wil Eredivisie clubs terugbrengen naar zestien

on

Gijs de Jong, operationeel directeur betaald voetbal bij de KNVB, ziet graag een competitieopzet met zestien in plaats van achttien clubs in de Eredivisie.Volgens De Jong zorgt die variant voor “meer spanning en meer weerstand”, zo zegt hij tegen NRC. “De top-zes gaat na februari om het kampioenschap spelen. Een variant kan zijn dat de onderste zes strijden om handhaving in de Eredivisie. De middelste vier maken dan bijvoorbeeld nog kans op een Europees ticket.”

.

De Eredivisie kent sinds de oprichting in 1956 een opzet met achttien clubs. De KNVB kijkt momenteel naar andere competitiestructuren, waar de profclubs uiteindelijk zelf over mogen stemmen in de Algemene Vergadering Betaald Voetbal van de bond.

.

“Meer topwedstrijden is het doel”, zegt De Jong over zijn voorkeur voor zestien clubs. “Meer spanning, meer weerstand. Daar worden spelers beter van en de aantrekkingskracht gaat omhoog.”

.

“Veel mensen hechten aan het huidige model, maar we hebben niet de luxe om zonder argumenten aan het verleden vast te houden.”

.

Model

De operationeel directeur benadrukt dat een model als in Schotland, waar tien clubs elk vier keer tegen elkaar spelen, geen optie is. De Jong is gecharmeerd van de opzet in Denemarken, met veertien clubs en de top-zes die om het kampioenschap strijdt. “Maar van achttien naar veertien clubs gaat te veel weerstand geven, dat proef je wel bij de clubs.”

.

In mei moet er een uitgewerkt voorstel liggen waar clubs over gaan stemmen. 

.

Kandidaat

De Jong is de belangrijkste kandidaat om Bert van Oostveen op te volgen als directeur betaald voetbal bij de KNVB. Door het vertrek van meerdere mensen uit de raad van commissarissen na kritiek van een meerderheid van de clubs uit de Eredivisie werd de benoeming van De Jong uitgesteld.

.

Van Oostveen maakte eind augustus zijn vertrek bekend. De directeur lag al geruime tijd onder vuur, onder meer vanwege zijn keuzes voor de bondscoaches van het Nederlands elftal.

.

Bron: nu.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login