KNAPPE COMEBACK ONDER 18, GELIJKSPEL ONDER 16 TEGEN AJAX

Het was een rustig weekend voor de teams van Feyenoord Academy, waarvan een groot deel geen competitieverplichtingen had. Feyenoord Onder 18 en Onder 16 kwamen wel in actie, de verslagen lees je hieronder.

Onder 18 wint derby dankzij knappe comeback

Feyenoord Onder 18 heeft de volle buit overgehouden aan de uitwedstrijd bij stadsgenoot Excelsior Onder 19. Het team van trainer Jan Gösgens kwam terug van een 2-0 achterstand en stapte dankzij een glaszuivere hattrick van invaller Splinter De Mooij met een 2-3 overwinning van het veld af.

De selectie van Onder 18 bestond voor deze wedstrijd naast eigen teamleden uit spelers van Onder 19 en Onder 17, teams die zelf geen wedstrijd hadden. In de beginfase was aan het spel af te zien dat het basiselftal niet lekker op elkaar ingespeeld was. Binnen twaalf minuten nam Excelsior een 2-0 voorsprong. De eerste goal werd gemaakt door Redouan el Hankouri, het broertje van Feyenoorder Mo El Hankouri.

Voor de pauze was Onder 18 een paar dicht bij de aassluitingstreffer. Een poging van Niels Butter eindigde op de lat en ook de schotkansen van Mohamed Choukoud en Roscello Vlijter leverden geen doelpunt op. Een lichtpuntje in de eerste helft was de rentree van Cheick Touré. Het grote talent dat begin dit seizoen al debuteerde voor Feyenoord 1, is op de weg terug van een langdurige blessure. Hij werd na de rust vervangen.

Na de thee schakelde Onder 18 een tandje bij met de inbreng van drie spelers van Onder 17 en wat tactische wijzigingen van Gösgens. Al snel leverde dit de eerste goal op van De Mooij. Na een voorzet van Dominykas Kubilinskas timede de aanvaller beter dan de keeper en kopte hij de 1-2 tegen de touwen.

Kubilinskas en De Mooij waren ook de hoofdrolspelers bij de tweede en derde goal van Onder 18. De gelijkmaker van De Mooij werd gemaakt uit een vrije trap van Kubilinskas en de derde assist van de middenvelder was een fraaie steekpass op de man van de hattrick.

Excelsior drong nog aan voor de 3-3, maar keeper Elber Evora voorkwam dit door enkele belangrijke reddingen. Zo boekte Onder 18 volgens Gösgens een leuke overwinning. ‘In de eerste helft hadden we het moeilijk. Na de rust was dit anders omdat we meer druk gingen zetten en de backs meer op lieten komen.’

Excelsior Onder 19 – Feyenoord Onder 18 2-3

2’ 1-0

12’ 2-0

51’ 2-1 De Mooij

68’ 2-2 De Mooij

74’ 2-3 De Mooij

Opstelling Feyenoord Onder 18

Evora, Loshi (46’ Yates), Buitenhek, Hall (68’ Leidsman), Hoogenboom, Butter, Kubilinskas, Heijberg (46’ De Mooij), Touré (46’ Gündüz), Choukoud, Vlijter (70’ Reboe).

Onder 16 speelt gelijk tegen Ajax

Feyenoord Onder 16 heeft zaterdag op het eigen Varkenoord gelijkgespeeld tegen het hoger geklasseerde Ajax Onder 16. De talenten van Pieter Schrassert Bert stonden lang met 1-0 voor, maar moesten toch de gelijkmaker incasseren tegen de fel aandringende Amsterdammers: 1-1.

Onder 16 koos ervoor om zich compact op te stellen en liet Ajax het spel maken. Hierdoor kregen de bezoekers ook enkele mogelijkheden die niet groot genoeg waren om keeper Rutger Bax in de problemen te brengen. Gokkend op de tegenaanval, kreeg Feyenoord zelf halverwege de eerste helft een enorme kans. Van een meter of tien van het doel mocht Noah Naujoks vrij inschieten, maar hij raakte de paal. Niet veel later kwam Onder 16 toch op voorsprong. Rychaintelo Knoll liep de diepte in, kreeg de bal van Sven Zitman en verschalkte de keeper voor de 1-0.

Omdat Ajax nog volop strijdt om het kampioenschap, zette het de tweede helft alles op alles door met vier aanvallers te spelen. Onder 16 kon zich na de rust alleen nog maar richten op tegenhouden. Dit lukte door sterk keeperswerk van Bax of omdat er telkens een verdediger net voor de bal dook. Twaalf minuten voor tijd ging het toch mis. Een Amsterdamse aanvaller kwam het zestienmetergebied binnen en vond de korte hoek met een droge knal.

Ajax ging ook nog op jacht naar een winnende treffer, maar het creëerde geen grote kansen meer. Onder 16 kwam er in de hele tweede helft slechts twee keer gevaarlijk uit. Een schot van Tom Brugman ging over en uit een voorzet van diezelfde Brugman, kwam invaller Yairo Lentze enkele stappen te kort om de bal in te tikken.

Schrassert Bert vond de puntendeling terecht. ‘Zij hebben iets meer mogelijkheden gekregen, alleen wij kregen de grootste kansen en hebben lang voor gestaan. Het is jammer dat je dan toch geen stand weet te houden.’

Feyenoord Onder 16 – Ajax Onder 16 1-1