‘Kans fifty-fifty dat BAM Kuip gaat vernieuwbouwen’
Projectdirecteur Hans Vervat acht de kans dat bouwbedrijf BAM de Kuip gaat vernieuwbouwen op fifty-fifty. Dat zegt hij in een speciale uitzending van Radio Rijnmond Sport over de toekomst van de Kuip. “We staan nog niet voor het moment om de knoop door te hakken.”
Eind januari presenteert BAM met de nodige vertraging een definitief plan. Of plannen eigenlijk; een variant met 63.000 en één met 70.000 plaatsen. En belangrijk, binnen de beoogde bouwsom van 200 miljoen. “We hebben een ontwerp dat voor 200 miljoen euro haalbaar is,” laat Fokkeline Lakerveld van BAM weten.
Uiteindelijk moet door de Raad van Commissarissen van Feyenoord een besluit worden genomen. Wel of niet doorgaan met BAM én met welk plan. Vervat is met zijn fifty-fifty-opmerking voorzichtig. Wim van Sluis, voormalig hoofdverkenner en huidig commissaris van het stadion, steunt hem daarin. “Begin november bleek dat BAM geen stadion kon leveren voor 200 miljoen. Er wordt nu een nieuw plan neergelegd, maar we zijn terughoudend en niet juichend het nieuwe jaar ingegaan. We willen niet nog een keer meemaken dat we een plan moeten inleveren.”
Bram Peper, oud-burgemeester van Rotterdam, heeft de ontwikkeling vanaf dag één gevolgd. Hij denkt dat BAM zich vergist heeft in de grootte van het project. “Vernieuwbouw betekent dat je creatiever moet zijn dan alleen maar een nieuw stadion uit de kast trekken. Ik heb dat beetje creativiteit een beetje gemist. Om het karakter van het stadion te behouden.”
Tweespalt
Opvallend in de discussie is dat Vervat het stadion het liefst zo groot mogelijk vernieuwbouwd ziet worden, terwijl de Feyenoord-directie juist denkt niet veel meer mensen te trekken in een groter stadion. De partijen lijken dus lijnrecht tegenover elkaar te staan. Jos van der Vegt, één van de drie verkenners die vorig jaar mei BAM verkoos boven ReddeKuip voor het grootschalige project, zegt echter dat van een tweespalt binnen de Feyenoord-familie geen sprake is. “Ik ben er van overtuigd dat iedereen na tien jaar discussie over het nieuwe stadion er van doordrongen is dat deze variant moet slagen. Ik hoop dat BAM met een kwalitatief goed plan komt voor die 200 miljoen.”
Mocht het BAM-plan uiteindelijk onverhoopt afketsen, loopt de vernieuwbouw grote vertraging op. Adriaan Visser, wethouder Financiën, Binnenstad, Cultuur en Sport, zou dat een gemiste kans vinden. “Zonde voor de stad, voor Zuid, voor de supporters. Maar de wereld draait wel door, er wordt nu ook gewoon gevoetbald. Deze stad en de club verdienen wel een nieuw stadion,” benadrukt hij.
35 miljoen euro
De gemeente Rotterdam speelt daar zelf een cruciale rol in. Feyenoord vraagt, als het BAM-plan goedgekeurd wordt, 35 miljoen euro in de vorm van aandelen in het stadion. “Er is een hele gerede kans dat wij daar in meegaan, maar de gemeenteraad gaat wel vragen wat de gemeente er voor terug krijgt, wat er gaat gebeuren,” aldus Visser. “Aan onderwijs, aan mobiliteit, aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, aan lieten zien dat er nieuwe werkgelegenheid ontstaat. Als ze dat voor elkaar krijgen vind ik dat wij als stad ervoor moeten gaan staan.”
Ook Jos Verveen, gemeenteraadslid van D’66 mengt zich in de discussie. “Wij willen zien dat de mensen in de stad wat terugkrijgen. We willen een mooi overzicht van Feyenoord en de directie van het stadion, wat de stad in waarde terugkrijgt in maatschappelijke zin om die 35 miljoen waard te zijn.”
“Wij willen een reële inschatting van hoe de exploitatie eruit ziet. Waar hebben wij als gemeente invloed op als wij aandeelhouder worden en wie zijn onze partners?,” zegt Maarten van de Donk, gemeenteraadslid van de VVD. Op 15 juni van dit jaar wordt de toekomst van de Kuip behandeld in de gemeenteraad. Kort dag, vindt de VVD-er. “In welke tijdsdruk gaan we ons nu weer stoppen? Laten we het goed bestuderen, na de zomer kan ook altijd nog.”
Vervat, die als de beslissing over BAM valt weer toetreedt tot de Raad van Commissarissen van het stadion, over de steun van de gemeente. “Het zou mooi zijn als heel Rotterdam, de politiek, er voor honderd procent achter gaat staan. Dat een grote meerderheid in de raad voor is.”
Brevet van onvermogen
De projectleider benadrukt verder dat Feyenoord absoluut voor de grotere variant moet gaan. “Het is bijna een brevet van onvermogen als je het kleiner wilt maken dan we nu kunnen doen. We moeten voor het grotere stadion gaan. We bouwen maar één keer.”
Luister hieronder naar de gehele uitzending over de toekomst van de Kuip. Sportmarketeer Ruud van der Knaap van Triple-Double (‘een nieuw stadion is essentieel’) en supporters van Feyenoord komen aan het woord. Zo zeggen zij dat nooit gevraagd is wat de supporter wil, maar dat er voor hen gedacht is. Jan de Knecht: “Feyenoord moet begrijpen dat supporters van meerwaarde zijn en het beste voor hebben met de club.”
Bron: Rijnmond.nl