Nieuws

Jonkies bij Feyenoord onder vuur

on

Ronald Koeman richtte zondag na het teleurstellende gelijkspel van Feyenoord tegen RKC zijn pijlen op de jonge internationals. Die, zo klonk het verwijt, konden niet goed omgaan met het feit dat ze snel zijn uitgegroeid tot internationals. De jonkies liggen plots ook onder vuur, ook bij de eigen fans, omdat de contractonderhandelingen moeizaam verlopen.

Ronald Koeman koos in Brabant bewust voor een duidelijk, publiekelijk signaal. Bruno Martins Indi en Jordy Clasie werden in Waalwijk zonder pardon gewisseld, terwijl aanvoerder Stefan de Vrij in de media de afgelopen weken al meer dan eens kritische noten over zichzelf las.

In de beslissende fase van de competitie dreigt Feyenoord op de valreep de boot te missen. De fanatieke aanhang leest tandenknarsend dat een vertrek van Martins Indi en Clasie aanstaande is en dat De Vrij pas na het seizoen beslist of hij zijn medio 2014 aflopende contract wil verlengen. Waar het trio eerst tot de meest populaire spelers in de Kuip behoorde, lijkt het nu op een kruispunt aanbeland. De liefde met de achterban kan zomaar bekoelen.

Bijtekenen en snel
Martins Indi gaf eerlijk aan dat hij liever centraal in de verdediging acteert, maar daar staat routinier Joris Mathijsen. Bij Oranje zien de scouts van Europese topclubs de jonge Rotterdammer schitteren, in het shirt van Feyenoord én verbannen naar de linkerkant is daar weinig van te zien. Ook de zelf opgeleide talenten Clasie en De Vrij krijgen er op internet van langs. Bijtekenen en snel, dat is het credo.

Maar is dat terecht? De clubleiding schermt met een salarisbudget waar de bodem al snel van in zicht is. Technisch directeur Martin van Geel zegt dat hij zijn geld maar één keer kan uitgeven. Dat is een duidelijk en ongetwijfeld eerlijk signaal. Maar in de kleedkamer van Feyenoord is het glashelder: de oudste spelers verdienen in de Kuip altijd de beste salarissen. De eigen kweek weet dat hun bedragen ver achterblijven bij de routiniers (Mathijsen, Pellè, Cissé en Schaken), die de loonlijst dit seizoen aanvoeren. De ene speler hoort dat het geld op is, terwijl een week later uitlekt dat Pellè een contract tekent dat hem een miljoen per jaar oplevert.

Doodzonde
Jonge spelers weten dat praten over geld in Rotterdam een doodzonde is. Jordy Clasie verwoordde het verleden week in VI toch helder. ‘Ik hoef echt geen miljoenen, wel een marktconform contract’, liet hij optekenen. Van Geel counterde met de opmerking dat de Haarlemmer slechts hoeft te tekenen om tot de grootverdieners te behoren.

Met nog maar vier wedstrijden te gaan is Feyenoord nog altijd prominent in beeld om de tweede plaats te veroveren. Een prestatie van formaat. En met nog drie thuiswedstrijden (Vitesse, Heracles, NAC) en een uitbeurt bij het kwakkelende ADO Den Haag is het programma ook nog eens kansrijk.

Maar de randzaken leiden af. Feyenoord is al weken van de leg. Bij Heerenveen kon het excuus nog worden gebruikt dat Pellè er niet bij was. Maar tegen VVV en RKC creëerde het elftal nauwelijks een echte kans. De worstelende spelers hopen op onvoorwaardelijke steun, maar contractbesprekingen en vermeende interesse maken de fans steeds kritischer.

Kevin Strootman voorspelde het een maand geleden al het AD. ‘Als je nieuw bent, is iedereen positief’, sprak de PSV’er. ‘Maar het gaat om hoe je daarna verder gaat. Als je ook met tegenslag te maken krijgt en met beeldvorming. Dat gaan de jongens van Feyenoord ook nog wel merken.’ Strootman kreeg gelijk. Waarschijnlijk nog eerder dan hij had kunnen vermoeden.

Bron: Ad.nl

You must be logged in to post a comment Login