Jong Feyenoord/Exc. wint met 6-2 van Jong De Graafschap

Jong Feyenoord/Excelsior heeft maandag de vierde overwinning op rij geboekt. De ploeg van het trainersduo Patrick Lodewijks en Pierre van Hooijdonk was op Varkenoord met liefst 6-2 te sterk voor Jong De Graafschop. Het duel leek na een half uur met een tussenstand van 4-0 al beslist, maar de bezoekers kwamen nog voor rust terug tot 4-2. In de tweede helft kwamen de Rotterdammers echter niet meer in de problemen en konden na de rode kaart voor Robin Pröpper zelfs nog verder uitlopen. Mitchell Te Vrede (2), Joey Sleegers (2), Elvis Manu en Wesley Verhoek scoorden namens de beloften.

Hoewel Jong Feyenoord/Excelsior binnen een half uur uitliep naar een voorsprong van maar liefst 4-0, was het krachtsverschil in die fase niet zo groot als een blik op het scorebord deed vermoeden. De thuisploeg had weliswaar het beste van het spel, maar moest met name in de beginfase enkele goede mogelijkheden voor de gasten uit Doetinchem toestaan. Zo had linksbuiten Jerry van Ewijk tweemaal de gelijkmaker op zijn schoen, nadat Te Vrede al in de tweede minuut van de wedstrijd voor 1-0 had gezorgd. De spits liet de bal beheerst van zijn borst vallen en schoot onder doelman Theo Zwarthoed door raak.

Dat Jong Feyenoord/Excelsior vervolgens ruim afstand nam van de bezoekers, was vooral te danken aan de uiterst effectieve wijze waarop het met de kansen omging. De ploeg scoorde in een tijdsbestek van tien minuten driemaal, waarbij met name de 2-0 van Sleegers het aanzien meer dan waard was. Sven van Beek zette de aanval vanuit achteruit op, door op het juiste moment in te schuiven en met een strakke pass Manu te bereiken. De aanvaller snelde langs zijn tegenstander en legde breed op Sleegers, die beheerst afrondde. Tien minuten later tekende de aanvallende middenvelder voor zijn tweede van de avond, kort nadat Manu met een knap schot uit de draai voor 3-0 had gezorgd.

Dat de voorsprong van 4-0 nog voor de rust werd gehalveerd, mocht Jong Feyenoord/Excelsior vooral zichzelf aanrekenen. Als gevolg van gemakzucht die in het elftal was geslopen werd veel steeds meer balverlies geleden, met al snel de eerste tegentreffer tot gevolg. Nathan Clement Kabasele kreeg in het strafschopgebied teveel ruimte en tikte de 4-1 achter Boy de Jong. De spits tekende op slag van rust vanaf de strafschopstip voor zijn tweede doelpunt, nadat scheidsrechter Martens hands had geconstateerd van Te Vrede.

Ondanks het feit dat Jong Feyenoord/Excelsior met het toestaan van twee tegendoelpunten de bezoekers nieuwe hoop had gegeven, was er in de tweede helft geen sprake meer van een spannend duel. Dat was in eerste plaats een compliment aan het adres van de ploeg van Lodewijks en Van Hooijdonk, die door geconcentreerd te spelen de grip op de wedstrijd had heroverd.

Aan alle onzekerheid kwam definitief een einde toen Jong De Graafschap halverwege de tweede helft met tien man verder moest. Scheidsrechter Martens gaf Robin Pröpper wegens een overtreding op Otman Bakkal binnen het strafschopgebied zijn tweede gele kaart. Niet veel later kon de arbiter weinig anders dan voor de derde keer naar de stip te wijzen, toen Timothy van der Meulen een kiezelhard schot van Bakkal met zijn hand toucheerde.

Nadat eerst Verhoek een strafschop had benut, maakte ook Te Vrede geen fout vanaf elf meter. Met zijn tweede van de avond bepaalde hij de eindstand op 6-2. Daarmee had de ploeg evenals voor rust aan een korte opleving genoeg om het klassenverschil om te zetten in doelpunten en zo de vierde overwinning op rij te boeken.

Jong Feyenoord/Excelsior – Jong De Graafschap 6-2

2’ 1-0 Te Vrede
17’ 2-0 Sleegers
21’ 3-0 Manu
27’ 4-0 Sleegers
36’ 4-1 Kabasele
45’ 4-2 Kabasele (strafschop)
66’ 5-2 Verhoek (strafschop)
74’ 6-2 Te Vrede (strafschop)

Scheidsrechter: Martens

Geel: De Jong, Te Vrede (Jong Feyenoord/Excelsior), Van der Meulen (Jong De Graafschap)

Rood: Pröpper (65’, Jong De Graafschap, tweemaal geel)

Opstellingen:
Jong Feyenoord/Excelsior: De Jong; Van Deelen, Van Beek, Kongolo, Brito; Bakkal, Sleegers, Goossens; Verhoek, Te Vrede (77’ Martis) en Manu.

Jong De Graafschap: Zwarthoed; Van Roon; Van der Meulen, Pröpper, Lazic (75’ Jansen); Vierwind, Gazarjan (71’ Shekho), Koolhof; Maertzdorf (80’ Ogric), Kabasele en Van Ewijk.