Nieuws

John de Wolf: ‘Ik ben een slecht voorbeeld voor de jeugd’

on

En weer ligt er een boek over een bekende voetballer in de winkel. Na de kaskraker van René van der Gijp (“Gijp!”) is er nu ook de biografie van John de Wolf te koop: De Wolf, John.

In het boek blikt De Wolf (Schiedam, 1962) terug op zijn leven en op zijn voetbalcarrière. “Ik ben natuurlijk een heel slecht voorbeeld voor de jeugd”, zei hij vrijdag in Wakker@Rijnmond.nl. “Elk jongetje wil profvoetballer worden. En ik heb alles op alles gezet om dat te bereiken. Ik ben twee keer blijven zitten op de Mavo, omdat ik alleen maar aan het trainen was. Ik heb het gered. Maar een heleboel jongetjes lukt het niet om prof te worden. En dan heb je niks….’

Als 10-jarige werd De Wolf gescout door Sparta. Later werd hij er semi-prof. Alleen de grote clubs konden in die tijd de voetballers voor honderd procent contracteren. John werkte ’s middags dus nog gewoon bij Radio Modern. Fulltime prof werd hij pas bij FC Groningen, waar volgens hem “een heel ander leventje” begon. Later volgden Feyenoord en Wolverhampton Wanderers.

De verdediger stond bekend als meedogenloos. “Er waren twee verschillende personen De Wolf: een van binnen en een van buiten het veld”, zegt hij. “Zodra het fluitje was gegaan, wilde ik alles doen om te winnen. Ik stond bekend als hard, maar fair. Heb ook maar twee rode kaarten gehad in mijn hele carrière.”

Minder fair blijkt De Wolf te zijn geweest tijdens een potje pokeren met vier Ajacieden, die in 1994 ook in de Oranje-selectie zaten. Het valse spel met de broertjes De Boer, Rob Witschge en Aron Winter levert duizenden guldens op, maar brengt hem verder weinig goeds.

“Voetballers kennen drie regels. Een: je komt niet aan elkaars vrouw. Twee: je zegt niks lelijks over elkaars kinderen. Drie: je steekt niet met kaarten”, staat er in het boek. “Ik zit hier keihard te steken, ik zit ze ongehoord te klootzakken. ( ) De aanval als beste verdediging, zoiets.”

Het potje ‘steken’ kost De Wolf mogelijk zelfs een plek in het Nederlands elftal. “Ik ben 51 jaar en dan heb je een x-aantal littekens”, zei De Wolf vrijdag op Radio Rijnmond. “Twintig jaar later zit ik hier nog steeds vol van. Je hoort je gabbertjes niet in de maling te nemen.”

De biografie van John De Wolf is geschreven door Jeroen Siebelink, met wie De Wolf al eerder samenwerkte. “Dit is het verhaal achter de wolvenogen.Het verhaal over de ontwikkeling van een jongen tot profvoetballer, en van profvoetballer tot bezorgde vader”, staat er op de achterflap. “Nooit eerder was John de Wolf zo openhartig als in deze biografie.”

Wie een gesigneerd exemplaar wil kan vrijdagmiddag om 17.00 uur terecht in de Bijenkorf in Rotterdam. De Wolf ontvangt daar zijn boek uit handen van Willem van Hanegem.

Bron: Rijnmond.nl

20140228-155833.jpg

You must be logged in to post a comment Login