Nieuws

Jeliazkov: ‘Verbondenheid, dat is waar ik aan denk als het over Feyenoord gaat’

on

Feyenoord heeft nog drie punten nodig om de landstitel te veroveren. De Bulgaar Andrej Jeliazkov (64), kampioen in 1984, leeft in Sofia fanatiek mee. ,,Dit geven ze natuurlijk nooit meer weg.”
.

 Thuis in Sofia, aan de muur bij Andrej Jeliazkov hangt een enorme foto. De reclameborden in de Kuip verraden dat het een afdruk uit vervlogen tijden is. ‘De echte zware van de weduwe’, reclame van tabak van Van Nelle. En sparen deden ze destijds blijkbaar nog gewoon bij de Postspaarbank. 

.

Jeliazkov wijst naar de destijds pas 18-jarige Frank Rijkaard, spelend met rugnummer 5. De Bulgaar klopt op 31 januari 1982 de rijzende ster van Ajax in een luchtduel en kopt de 2-2 binnen. De Ajacieden Wim Kieft en Dick Schoenaker kijken toe. ,,Ik maakte beide doelpunten door Rijkaard in de lucht te verslaan”, zegt Jeliazkov. ,,Johan Cruijff speelde die wedstrijd bij Ajax, maar zou naar ons komen”, zegt Jeliazkov. ,,Ruud Gullit en Willem van Hanegem speelden bij Feyenoord. Ja, daar heb ik allemaal bij in de kleedkamer gezeten.”

.

64 jaar is de Bulgaar alweer, zijn baseballpetje verhult zijn bijna kale schedel. Jeliazkov tovert een plastic tasje tevoorschijn. Hij legt twee shirts van Feyenoord op tafel, het logo van PUMA werd er toen nog op genaaid. De reclame van Gouden Gids laat al los, net als rugnummer 12.

.

Maradona

‘Landskampioen ’83-’84, bekerwinnaar ’83-’84’ staat op een van de twee shirts. Het is een zogenaamd ‘feestshirt’. En daar was alle reden toe: de dubbel in Rotterdam. Jeliazkov lacht. ,,Feyenoord gaat kampioen worden, dat is iets wat ik je kan vertellen, hoor”, zegt hij. ,,De stad hunkert naar successen. Nu alweer zo lang, eigenlijk is het niet normaal. Dit geven ze natuurlijk niet meer weg. Dit is het seizoen van Feyenoord. En ik zal je zeggen. Ik heb op het WK 1986 tegen Maradona gespeeld. Dat was hemels, maar kampioen worden met Feyenoord is pas echt de hemel.”

.

In Sofia zijn niet veel mensen geïnteresseerd in de eredivisie. Maar Jeliazkov stemt wekelijks af op Feyenoord, ook straks op 7 mei voor de derby tegen Excelsior. ,,Hand in hand kameraden”, zingt hij zachtjes. ,,Als je ooit voor die club hebt gespeeld, laat het je niet meer los. Ik kwam vanuit Bulgarije naar Nederland en dat was in die tijd niet gebruikelijk. Als beloning voor mijn prestaties bij Slavia Sofia mocht ik van het communistische regime de stap over de grens maken. Dat voelde vreemd, de vrijheid die ik opeens had. En ik was onzeker, in die tijd was er veel strijd tussen het communisme en het kapitalisme.

.

,,Ik kreeg een woning in Puttershoek, een plaatsje waar ook spits Pétur Pétursson woonde. Een mooie tijd, overal waar ik kwam begonnen mensen over Feyenoord. Ik heb veel in het voetbal meegemaakt, maar de betrokkenheid van de mensen bij Feyenoord was enorm. En het is alleen nog maar meer geworden, want destijds zaten de stadions vaak bij lange na niet vol. Dat is nu wel anders.”

.

In 2004 was hij voor het laatst in de Kuip. Zijn voormalige ploeggenoot Ruud Gullit was trainer in Rotterdam en het Schalke 04 van Ralf Rangnick werd in de kolkende Kuip geklopt. ,,Al die mensen die zo vriendelijk waren. Net als toen ik als speler een knieblessure opliep. Lag ik in het ziekenhuis en kwam de zuster binnenlopen met een doos vol kaarten van mensen die mij beterschap wensten. Verbondenheid, dat is waar ik aan denk als het over Feyenoord gaat.”

.

Dat hij speelde met Gullit, Cruijff en Van Hanegem maakt hem in zijn vaderland Bulgarije een nog grotere speler dan hij al was. ,,Van Hanegem, die man kon gewoon niet verliezen”, zegt hij lachend. ,,Niet in een wedstrijd, maar ook niet op de training. Ik zat als jonge speler in de voorselectie van het Bulgaarse elftal, toen het WK 1974 eraan kwam. Ik viel helaas af, maar voor de televisie heb ik met open mond naar Johan Cruijff en Willem van Hanegem zitten kijken. Dat ik later ploeggenoot van die grootheden werd, was zo speciaal. Net als Ruud Gullit, die nog jong was toen hij naar Feyenoord kwam. Ik heb later nog scoutingswerk voor hem gedaan, toen hij trainer was in Rotterdam.”

.

Veel talent

Scouten deed Jeliazkov de laatste jaren ook voor Slavia Sofia, zijn grote liefde in Bulgarije. ,,Nu begeleid ik jonge spelers die willen slagen als profvoetballer”, vertelt hij. ,,En er is weer veel talent op komst in Bulgarije. Toen ik vorige maand zei dat het Nederlands elftal zou verliezen in Sofia, moesten jullie allemaal lachen, toch? Maar geloof me, in de nationale jeugdelftallen lopen grote talenten rond. Voor Feyenoord? Natuurlijk, waarom niet? Ik heb de club destijds nog getipt over Ivelin Popov, nu aanvoerder van de nationale ploeg en destijds speler van Litex Lovetsj. Maar Feyenoord had toen het geld niet.”

.

Zoals hij ook een bescheiden rol speelde bij de overgang van Christo Stoitsjkov naar Barcelona. ,,Cruijff is hier nog in Sofia geweest voor de afscheidswedstrijd van Christo”, zegt Jeliazkov. ,,Zijn we twee dagen met hem opgetrokken. Dat hij er niet meer is, is moeilijk te bevatten. Ook in Bulgarije waren de mensen van slag op de dag dat hij stierf. Ik heb Cruijff in het veld slechts één keer echt in de problemen gezien. In de eerste helft tegen Tottenham Hotspur in de UEFA Cup. Toen hij tegenover Glenn Hoddle stond en we halverwege 4-0 achter stonden. Na rust stond hij er weer en werd het nog 4-2.”

.

Jeliazkov is nog kerngezond. Wanneer hij even later in hartje Sofia poseert met een shirt van Feyenoord in zijn handen, blijven er mensen staan. ,,Het is Andrej”, fluisteren ze volgens de tolk. Jeliazkov lijkt niet te genieten van de schijnwerpers. ,,Het is allemaal snel gegaan. Dat ik tweemaal scoorde tegen Ajax, dat deed het goed hè, bij de mensen. Ik maakte er ook nog eentje in Amsterdam, toen we met 3-3 gelijkspeelden.

.

Enorme doos

,,Ik denk nog vaak aan de jongens. Ivan Nielsen, die mij in de eerste maanden toen ik nog geen Nederlands sprak zo goed opving. Joop Hiele, Stanley Brard, André Stafleu, Mario Been, Bennie Wijnstekers, Peter Houtman, Peter Brunings, het waren stuk voor stuk geweldige jongens. Ja, ik weet het allemaal nog, want ik heb thuis een enorme doos staan met allerlei dingen uit mijn tijd in Rotterdam. De programmaboekjes van vrijwel alle wedstrijden. Geregeld blader ik er even doorheen. Ik heb ook nog een enorme beker, omdat ik tegen NEC de mooiste goal van het seizoen had gemaakt.”

.

In het seizoen van de dubbel, 1983-1984, scoorde hij in de eerste drie competitiewedstrijden tegen Volendam, Helmond Sport (2x) en Fortuna Sittard, maar ook tegen PSV, Roda JC (2x) en Willem II. Al was hij niet altijd meer basisspeler.

.

,,Die 8-2 nederlaag in Amsterdam tegen Ajax, dat was wat, hoor. Toch werden we kampioen. Voor de wedstrijd tegen Excelsior zal ik voor de televisie zitten. En laat de fans van Feyenoord alsjeblieft weten: als die titel eenmaal binnen is, dan zal er ergens in Sofia een voormalige speler door zijn huis heen dansen. Dat zal pure blijdschap zijn. Die gasten gaan mooie dagen tegemoet. Die volle Coolsingel, dat is aan niemand uit te leggen, behalve als je ooit vanaf het bordes naar beneden hebt gekeken. Feyenoord is uniek, Feyenoord verdient een hoofdprijs.”

.

De shirts met Gouden Gids gaan weer de tas in. Jeliazkov lacht. ,,Ik ben er zuinig op”, zegt hij. ,,Er is al meerdere keren geld op geboden. Maar ze zijn niet te koop, ze zijn mij te dierbaar. Over mooi gesproken, Sofia is echt een schitterende stad, geniet ervan. Ik ga de shirts weer veilig opbergen.”

.

Bron: Ad.nl

You must be logged in to post a comment Login