Nieuws

Janmaat: “Ik moest Mertens kapot spelen”

on

Daryl Janmaat gaf nog maar eens gas, op zijn rechterflank pal voor de dug-out van trainer Ronald Koeman. Die zag de lange sprint met tevredenheid aan. PSV’er Dries Mertens deed niet eens moeite om achter de verdediger aan te gaan.

In de rust was het één van de gespreksthema’s in de kleedkamers van Feyenoord. ‘De trainer zei dat ik vaker op moest komen’, zegt Janmaat na de 2-1 zege in AD Spoirtwereld. ‘Hij zei: je moet gáán, kapot lopen die Mertens. Want daar ligt de ruimte en hij wil gewoon niet achter je aan.’

Als in de Kuip iemand symbool stond voor de wilskracht van Feyenoord, was het Janmaat. Zoals Mertens de personificatie was van de slappe hap van PSV in vooral de tweede helft.

Dat laatste is inmiddels geen toeval meer. Mertens is één van de meest vaardige spelers van de eredivisie, maar dan toch vooral in kleinere wedstrijden. In de topduels komt hij zelden uit de verf.

Het blijkt alleen al uit de cijfers van zijn carrière. In 24 competitiewedstrijden tegen Feyenoord, Ajax, FC Twente en PSV (toen hij daar nog niet speelde) maakte hij pas één (!) doelpunt. Dat de Belg elk seizoen hoog in de topscorerslijst eindigt, is dus puur op basis van een lading goals tegen pakweg VVV, NAC of RKC.

Gisteren had Janmaat geen kind aan Mertens, die zich in de tweede helft steeds meer verloor in hakjes en vergeefse valpartijen. ‘De tweede helft was van mijn kant juist één van mijn beste ooit’, zei Janmaat. ‘Juist in een cruciale topper als deze wil je er staan.’

Een icoon uit de entourage van PSV trok op dat moment elders een harde conclusie: ‘Een speler als Janmaat, als die de top niet haalt is dat op basis van kwaliteit. Dries Mertens gaat de top niet halen op mentaliteit.

Bron: Ad.nl

You must be logged in to post a comment Login