Nieuws

Jaap Stam over periode bij Feyenoord: “Soms moet je gewoon op je bek gaan”

on

Vijf maanden hield Jaap Stam het vol als coach van Feyenoord. Wrok koestert hij niet, al kende hij wel eenzame momenten in Rotterdam. „Ik ben een doemdenker.” Het NRC heeft een lang interview met Jaap Stam gepubliceerd waarin hij terugkijkt naar zijn periode bij Feyenoord en zijn mening geeft over het huidige Feyenoord van Dick Advocaat.

In juni 2019 volgt Jaap Stam de vertrokken Giovanni van Bronckhorst op als trainer van Feyenoord. De moeder van Stam is twee dagen ervoor overleden, maar dat brengt hij niet naar buiten. „Ik zat in een rouwproces en stond voor de keus: stoppen of niet? Het voelde tegennatuurlijk, maar ik heb toch besloten gelijk te beginnen. Voetbal gaat altijd door.”

Jaap Stam laat in het dagblad weten zich soms eenzaam gevoeld te hebben in Rotterdam. Stam wist niet meer met wie hij moest sparren na het vertrek van Martin van Geel en Jan de Jong die hem destijds hebben aangesteld.

Volgens de oud-trainer van Feyenoord was er maar beperkt geld voor aankopen. Tevens werd er van Jaap verwacht dat hij veel jeugdspelers inpast. De versterkingen (al dan niet gehuurd) zoals Leroy Fer en Rick Karsdorp komen wel, maar zij zijn nog niet fit.

Volgens de 47-jarige oefenmeester is hij niet tekortgeschoten. De coach zegt afhankelijk te zijn van de mensen om je heen, van wie je verwacht dat ze hun afspraken nakomen. En van de spelers. Stam dacht dat hij met een groep zou gaan werken die er direct stond. Dat was niet zo.

Het NRC citeert: “Dick Advocaat heeft een totaal ander instapmoment. Advocaat heeft er profijt van dat de spelers nu wel fit zijn. Ze presteren goed en dat is hartstikke mooi voor ze. Echter hoe ze nu spelen is niet mijn soort voetbal. Ik wil het liefst hoog druk zetten, agressief vooruit. Nu zie je dat ze inzakken, op balverlies van de tegenstander wachten en dan naar voren gaan – een wezenlijk verschil.”

Stam ziet nog een verschil met zijn periode als hoofdtrainer en de huidige trainer Advocaat: “ Jeugdspelers worden verhuurd of teruggezet naar de opleiding omdat ze niet goed genoeg zijn. Toen Stam werd aangesteld werden zeven jongens nog goed genoeg bevonden voor het eerste elftal.

Stam vindt zichzelf niet naïef, maar denkt er wel aan om een volgende keer te eisen dat afspraken op papier worden gezet, met een handtekening eronder. En dat als die afspraken niet nagekomen worden, het consequenties heeft.

Stam koestert geen enkele wrok richting Feyenoord: “Helemaal niet zelfs. Dingen lopen nu eenmaal zo. En soms moet je gewoon op je bek gaan.”

Het uitgebreide interview met Jaap Stam is HIER te lezen.

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login