Nieuws

Italiaans fenomeen op alle fronten gids voor Feyenoord

on

Niet alleen door zijn doelpunten is Graziano Pellè belangrijk voor Feyenoord. Zondag schoot hij zijn elftal tegen PSV (2-1) met links en uit de draai terug in de titelrace – zijn achttiende goal van het seizoen alweer – maar de invloed van de Italiaan reikt verder. Hij laat de spelers van Feyenoord lachen, neemt ze bij de hand als de situatie erom vraagt en is tegenwoordig ook al chef corners.
Na de onnodige nederlaag bij PEC Zwolle (3-2), waar Pellè eerst in eigen doel schoot, voordat hij met twee fraaie doelpunten Feyenoord terug in de wedstrijd bracht die uiteindelijk toch verloren ging, riep Ronald Koeman zijn spits bij zich. Onderwerp van gesprek: het grote aantal tegentreffers uit standaardsituaties.

‘Graziano is Italiaan komt uit een Italiaanse cultuur waar ploegen ook doelpunten tegen krijgen, maar toch vrijwel nooit uit standaardsituaties’, aldus de trainer van Feyenoord. ‘Ik heb tegen hem gezegd: Hoe zou jij het neerzetten? Samen met de spelers is hij aan de slag gegaan en met resultaat.’

De spits zelf had wel een idee over hoe Feyenoord moet omgaan met dat soort situaties. Hij gaf zichzelf een vrije rol – ‘Past beter bij me dan iemand verdedigen’ – en ging bij de eerste paal staan, zodat de corner in ieder geval hoger moet zijn dan de 1 meter 92 die de spits zelf meet.

Volgens de theorie van Pellè krijgt doelman Erwin Mulder daardoor meer tijd te anticiperen op de in of wegdraaiende hoekschop. Zo bemoeit de Italiaan zich graag met het spel van Feyenoord. In januari, tijdens het trainingskamp van de Rotterdammers in het Spaanse Marbella, sprak hij uitgebreid met Koeman en de assistenten Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst. De technische staf van Feyenoord wilde weten wát Pellè nodig had om optimaal te kunnen functioneren.

Opnieuw kwam de spits met een duidelijke mening: de beweging om hem heen moest en kon beter. De trainers gingen ermee aan de slag en prompt scoorden Tonny Vilhena (bij Willem II) en Jean-Paul Boetius (tegen AZ) na combinaties met het fenomeen uit San Cesario di Lecce.
Zo verbaast Pellè elke week alles en iedereen, want niemand had gedacht dat hij zijn voorganger John Guidetti zou doen vergeten. Een toevallige ontmoeting van vrienden van de zoon van Ronald Koeman met de spits op Ibiza, leverde Feyenoord een goalgetter op die nog maar twee doelpunten verwijderd is van het aantal dat Guidetti vorig seizoen bij elkaar schoot.

De Zweed zelf, die hersteld is van een virusinfectie, sprak in januari in Voetbal International al zijn bewondering uit voor zijn opvolger. ‘Ik zie Pellè veel spelen en ik heb bewondering voor hem. Juist de onderdelen die hij zo goed beheerst, de balvastheid en het koppen, dat zijn dingen die bij mij beter kunnen.’

Ook Pierre van Hooijdonk was lyrisch. ‘Hij is ontzettend sterk, balvast en heeft altijd oog voor zijn medespelers. Door hem is Feyenoord gewoon veel beter gaan voetballen. Ik vind het fenomenaal hoe hij met tegenstanders in zijn rug ballen controleert en weglegt. Ik geniet van hem.’

Aan de hand van Pellè is Feyenoord opeens een serieuze titelkandidaat en staat de Italiaan zelf op het punt toe te treden tot het illustere rijtje voorgangers, al vindt hij dát nog te ver gaan. ‘De status van Dirk Kuijt, Pierre van Hooijdonk en Roy Makaay verdien ik nog niet’, zei Pellè in januari.

Maar Van Hooijdonk: ‘Die status kan hij zo krijgen. Als Feyenoord kampioen wordt, is hij wat dat betreft binnen. Het gaat om de indruk die je achter laat. Dirk deed dat door jaren achter elkaar meer dan twintig keer te scoren, ik was belangrijk in dat jaar dat we de UEFA Cup wonnen, Guidetti staat symbool voor het seizoen van de wederopstanding.’

Het is nog slechts een kwestie van tijd voordat Pellè definitief aansluit in het rijtje Kuijt, Van Hooijdonk en Guidetti.

Bron: Vi.nl

You must be logged in to post a comment Login