Nieuws

Iedereen in De Kuip verwacht vertrek Koeman

on

De zwaarbevochten 1-0 zege van Feyenoord op FC Groningen hield de Rotterdammers in het spoor van Vitesse, Ajax en FC Twente. Maar in de Kuip keek iedereen gisteren vooral naar Ronald Koeman.

De coach rekende erop dat hij opvolger zou worden van Louis van Gaal bij de KNVB, maar Guus Hiddink lijkt hem te vlug af te zijn geweest.

De stilte die viel na de logische vraag sprak boekdelen. Of Ronald Koeman iets kon zeggen over het feit dat niet hij, maar Guus Hiddink na het WK in Brazilië waarschijnlijk als bondscoach aan de slag gaat in Zeist?

‘Ik zou graag iets willen zeggen, maar daar wacht ik mee tot na de wedstrijd tegen PEC Zwolle”, zei Koeman, die de keuze van de KNVB duidelijk niet begrijpt, na een korte pauze.

‘Dat komt zaterdagavond wel. Als alles dan iets duidelijker is, dan heb ik best wel een mening. Of ik op mijn tong bijt? Helemaal niet, ik ga er nu alleen nog niet op in, omdat ik vind dat de focus moet liggen op het voetbal en niet op mijn positie. Na PEC Zwolle gaan wij de kerstdagen tegemoet en dan is dat anders. Dan heb ik genoeg te melden.’

In de Kuip was men er lange tijd heilig van overtuigd dat Koeman na het seizoen een meerjarig contract in Zeist zou ondertekenen. Maar plotseling verscheen Hiddink op het toneel en raakte de gedroomde nieuwe baan als opvolger van Van Gaal uit zicht.

Zaakwaarnemer Guido Albers liet weken geleden nog weten dat de 78-voudig international zou kiezen tussen de KNVB en Feyenoord. Nu directeur betaald voetbal Bert van Oostveen een andere keuze heeft gemaakt, lijkt de kans op een vierde seizoen in de Kuip toch zo goed als nihil.

Koeman schuift in de winterstop wel aan bij technisch directeur Martin van Geel, maar eigenlijk verwacht iedereen in de Kuip dat de coach bezig is aan zijn laatste seizoen in Rotterdam. De 50-jarige trainer realiseert zich terdege dat Feyenoord zich ook de komende seizoenen nauwelijks iets kan veroorloven.

In de voorbereiding op dit seizoen sprak hij daar al eens zijn ergernis over uit, om het onderwerp vervolgens te laten rusten. De coach heeft het idee dat hij al sinds zijn entree in Rotterdam het maximale uit zijn spelersgroep haalt.

Dit seizoen stond het elftal al enkele keren op een kruispunt, waarbij telkens net op tijd een diepe sportieve crisis werd afgewend. De sluwe coach weet dat hij dat kunstje niet onbeperkt kan blijven herhalen. Hij wil dit seizoen de duimschroeven aandraaien en een ultieme gooi doen naar de landstitel, om vervolgens met opgeheven hoofd te vertrekken.

Tegen FC Groningen slaagde Feyenoord er in elk geval in om het gat met Vitesse, Ajax en FC Twente niet groter te laten worden. De frisheid lijkt bij de Rotterdammers verdwenen, maar dankzij de onbevangen acties van Jean-Paul Boëtius, de dertiende seizoenstreffer van Graziano Pellè en wederom sterk keeperswerk van Erwin Mulder werd schade voorkomen.

FC Groningen miste twee enorme kansen (Tjaronn Chery en Andraz Kirm) en liet Feyenoord ontsnappen. ‘FC Groningen speelde vandaag goed’, analyseerde Koeman. ‘Wij speelden te vaak terug, waren simpelweg niet dreigend genoeg. We moesten de overwinning echt over de streep trekken. Dat kan niet altijd met heel goed voetbal of met veel kansen. Dat is ons gelukt en daar ben ik uiteraard heel tevreden over.’

20131216-082359.jpg

You must be logged in to post a comment Login