Nieuws

Houtman, het onverwoestbare zonnetje in huis

on

Al wordt iets verderop het Maasgebouw bestormd, is de club bijna failliet, heeft Feyenoord net zeven keer op een rij verloren, of staat overmorgen de Kuip in de fik. Ook dan nog klinkt de opbeurende stem van Peter Houtman, oud-international, en het onverwoestbare zonnetje in huis van Feyenoord. Op pad met de aardigste man van Nederland.

.

Peter Houtman (58) zit met één knie op het gras van de Kuip, in de hoek van het veld, vlak voor de Maastribune. In zijn ene hand zit een microfoon geklemd, de andere hand rust op de schouder van een jongetje in een Feyenoord-tenue.

.

,,Zo jongen,” zegt Houtman. ,,Zeg, wat de mensen hier natuurlijk allemaal dolgraag willen weten: hoeveel denk jij dat het vandaag gaat worden?”

.

Heel even is het stil. Daarna klinkt er een schel stemmetje door de microfoon, in onvervalst Rijnmonds accent: ,,2-0 voor Feyenoord!” Gejuich en instemmend applaus weerklinkt op de tribunes. Tevreden staat Houtman weer op, aait het ventje over zijn bol, en wandelt weer richting de zijlijn.

.

Het interview met de wedstrijdmascotte: het is zo’n typisch Houtman-ritueeltje, stadionspeaker van Feyenoord sinds 1998. Zijn stem is ondertussen net zo ingeburgerd als het clublied voor de aftrap, en zonder enige twijfel is hij de bekendste, meest aaibare stadionspeaker van Nederland. ,,Wil je een stukje over me schrijven?” vraagt Houtman, op zaterdagmiddag. ,,Tsjonge. Zo belangrijk ben ik toch ook weer niet?”

.

Misschien is dat wel het grootste talent van de oud-voetballer. Bij Peter Houtman denk je altijd, hoe hard het ook stormt en hoe groot ook de crisis: dit is de aardigste man van Nederland. Zo monter en opgewekt als hij altijd in de camera kijkt bij Feyenoord TV, zo monter en opgewekt stapt hij vandaag ook door de gangen van de Kuip, onvermoeibaar handjes gevend, strooiend met de meest vriendelijke zinnetjes.

.

Tegen De Graafschap-trainer Jan Vreman: ,,Hé kerel, hoe gaat het ermee? Jullie sprokkelen de puntjes aardig bij elkaar hè, de laatste tijd? Nou! Succes!”

.

Tegen Norma van het spelershome: ,,Hallo meid. Hebbie weer lekker gekookt vandaag?

.

Tegen een wildvreemde: ,,Hallo, jongen. Nou, laten we hopen op een mooie pot vandaag, hè. Dag! Tot ziens!”

.

Bron: Ad.nl

.

  

You must be logged in to post a comment Login