Nieuws

Hooligans waren op uitnodiging Heitinga aanwezig bij mini-klassieker

on

De hooligans die voor problemen zorgden tijdens de mini-Klassieker tussen Ajax O19 en Feyenoord O19 op 25 mei, waren uitgenodigd door trainer John Heitinga van de Amsterdammers. Dat meldt Het Parool in een reconstructie.

Ajax en Heitinga vonden het een goed idee als enkele honderden fanatieke supporters voor sfeer op De Toekomst zouden zorgen. De politie, zoals gebruikelijk niet aanwezig bij jeugdduels, ging akkoord mits maatregelen werden genomen, schrijft de regionale krant. De inzet van tientallen stewards bleek echter niet afdoende.

Feyenoord-directeuren Martin van Geel en Jan de Jong besloten al niet af te reizen naar Amsterdam, nadat ze hadden vernomen dat de harde kern van de aartsrivaal aanwezig zou zijn. Ze wilden niet ‘als een rode lap op een stier werken’. Alleen familieleden en vrienden van de spelers van de Rotterdammers reisden af voor het kampioensduel. Zij moedigden de Feyenoorders steeds fanatieker aan en na een provocerend gebaar uit Rotterdamse hoek, sloeg de vlam in de pan.

Er vielen geen gewonden, maar onder meer de vrouw van Feyenoord-coach Dirk Kuyt en zijn kinderen werden belaagd. Hij sprong net als Heitinga tussen de groepen in. Laatstgenoemde dacht – geliefd als hij is bij de achterban – voldoende invloed te hebben om de harde kern onder strikte afspraken toe te laten. Een man die op de dug-out sloeg én naar Kuyt spuugde, ‘is inmiddels geïdentificeerd’ en kan een stadionverbod verwachten, laat Ajax weten aan de krant.

De verklaring van algemeen ­directeur Edwin van der Sar was volgens Ajax ‘aan de late kant’, omdat beide clubdirecties afspraken niet meteen te reageren. De Amsterdammers spreken bovendien het beeld van een ‘ware veldslag’ tegen. De situatie werd volgens hen in de kiem gesmoord.

Arisz
De gestaakte wedstrijd bezegelde naar verluidt het lot van Rutger Arisz, meldt Het Parool. De directeur lag al onder vuur en intern vonden ze dat hij schande had moeten spreken van het incident. Arisz was namelijk verantwoordelijk voor de jeugdwedstrijd.

Bron: Voetbalprimeur.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login