Nieuws

“Hooligans hebben seizoen lang orde bewaakt in en rond De Kuip”

on

Hooligans van Feyenoord hebben een seizoen lang de orde bewaakt in en rond de Kuip. Dat zegt Yoeri Kievits, een lid van de harde kern. Vrijdag verschijnt een boek van zijn hand Rotterdam Hooligan geheten.

In het boek beschrijft hij dat Feyenoord de hooligans zelf had ingehuurd. “Zelfs jongens met een stadionverbod mochten naar binnen. Er was een enorme, fanatieke meute en wij hebben ervoor gezorgd dat die lange tijd rustig is gebleven.”

Het speelde in het seizoen 2010-2011, toen het sportief en financieel erg slecht ging met de club. “Er was onrust onder de supporters en op een gegeven moment is er ook een wagen gesloopt van een investeerder die veel geld stak in Feyenoord. Die zei: ik heb hier eigenlijk geen zin meer in. Wij hadden toen ook het besef als harde kern: het is nu zaak dat onze club er weer bovenop komt.”

Tatoes tussen de bobo’s
Yoeri Kievits voerde persoonlijk gesprekken met de leiding van de club. “Ik zat bijvoorbeeld aan tafel met Gudde, Been, Blokland en Koevermans. Daar zat ik dan met mijn tatoes tussen. Dat vonden zij enigszins indrukwekkend, want wij zijn natuurlijk niet op ons bekkie gevallen.”

Volgens Kievits kwam het tot afspraken. “Als de supporters een miljoen euro bij elkaar zouden collecteren, dan zouden wij bepaalde inspraak krijgen. Ook in de Raad van Commissarissen. Die afspraak is Feyenoord niet nagekomen en toen hebben bij besloten om onze ordediensten terug te trekken.”

Rellen Maasgebouw
In Rotterdam Hooligan wordt beschreven wat de gevolgen waren: in september 2011, bij de wedstrijd Feyenoord-De Graafschap, liep een protestmars van supporters uit de hand. Een deel van de fans bestormde het Maasgebouw.

“Die meute, die wij maandenlang hebben tegengehouden, is daar toen losgegaan. Dat komt niet voor 100 maar voor 200 procent omdat wij de bewaking hadden opgeheven. Wij als harde kern kregen later de schuld van de rellen, maar dit is het ware verhaal.”

Woordvoerder Raymond Salomon wil niet ingaan op de afspraken die zouden zijn gemaakt tussen Feyenoord en de hooligans. “Wij zijn als Feyenoord bezig met de toekomst. De rellen bij het Maasgebouw waren een zwarte bladzijde. Er is een rapport over verschenen en wij hebben er een streep onder gezet.”

Bron: Rijnmond.nl

You must be logged in to post a comment Login