Nieuws

Hoogleraar: ‘Wat Jan de Jong wil wordt gezien als verboden staatsteun’

on

Rotterdam kan nooit akkoord gaan met de eis van Feyenoord om in het nieuwe stadion als eerste 25 miljoen euro betaald te krijgen. Want dan kan een financiële bijdrage van de stad in dit project door Europa worden gezien als verboden staatssteun, zegt hoogleraar Europees recht Flora Goudappel. ,,Met het risico dat je het later weer allemaal moet terugdraaien.’’


Ze steunt hiermee het betoog van de wethouder Adriaan Visser (D66, financiën) in het conflict met Feyenoord. Hij zei gisteren in de Volkskrant dat de gemeente, die onder andere 40 miljoen euro aan aandelen in het project wil steken, gedoe met Europa wacht als de club mag voorpiepen bij het ontvangen van opbrengsten in het nieuwe stadion. ,,Dan kan ik snel een telefoontje uit Brussel verwachten’’, sprak hij.


Goudappel beaamt dat. ,,Overheidsgeld zou op deze manier direct ten goede komen aan het spelersbudget van Feyenoord. Dat zou de club internationaal voordeel bieden. En dit is juist iets waarover de Europese Commissie zich druk maakt. Het voordeel dat Feyenoord denkt te hebben kan dan wel eens als een nadeel uitpakken’’, aldus de decaan van de faculteit der rechtsgeleerdheid aan de universiteit van Curaçao.


Algemeen directeur Jan de Jong legde drie weken geleden in deze krant zijn eis op tafel: Feyenoord wil gegarandeerd en als eerste minimaal 25 miljoen euro per jaar ontvangen als het nieuwe onderkomen in 2023 gereed is. Alleen op die manier denkt hij nationaal de concurrentie te kunnen bijbenen en ook  internationaal weer een potje te kunnen breken.


Visser is mordicus tegen: het druist volgens hem in tegen eerdere afspraken met Feyenoord én levert dus gedonder op met Europa. Volgens Goudappel kan de oorspronkelijke constructie, waarbij de stad vooraan staat bij het ontvangen van dividend en de erfpacht, wél werken.


,,Want dan kan Rotterdam zeggen: we ontwikkelen een gebied in Rotterdam-Zuid en daar staat niet geheel toevallig een voetbalstadion in. Dat is de grote trekker. Maar dan moet de stad wel als eerste terugbetaald krijgen, omdat het om overheidsgeld gaat. Want anders zou je een onderneming, in dit geval een voetbalclub, op een kunstmatige manier bevoordelen.’’


Het conflict tussen Feyenoord en de stad is inmiddels hoog opgelopen. De Jong weet zich gesteund door de rest van de directie, de raad van commissarissen en een meerderheid van de Vrienden van Feyenoord. Ook een groot deel van Het Legioen huldigt zijn vastberadenheid. Visser kreeg onlangs volop bijval van de gemeenteraad. Mochten beiden hun poot stijf houden, dan kan dat het einde van de stadionambities van Feyenoord betekenen.

Bron: AD.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login