Nieuws

Hoe moet het nu verder met ’s lands grootste volksclub?

on

Bij Feyenoord gaat het allang niet meer over het nu. Het is na het verlies in de beker vooral de toekomst die centraal staat. Alleen: geen mens lijkt te weten hoe die toekomst eruitziet. Een vlammend duel met FC Emmen is broodnodig.

Feyenoord – Ajax is donderdag al lang en breed beslist als zich op de tribunes van de Kuip een spontane identiteitscrisis openbaart. Een hartstochtelijk ‘You’ll never walk alone’ wordt gevolgd door een ruw ‘Martin rot op’, doelend op technisch directeur Martin van Geel, onder wiens leiding dit seizoen geen hoofdprijs zal worden bemachtigd. Het duidt in een notendop de stemming die door Rotterdam-Zuid waait. Een van onvrede. Van wanhoop. Maar toch ook van een intense vorm van clubtrouw, die je in weinig stadions zo nadrukkelijk treft.

Verdeeldheid, kortom. Want hoe moet het nu toch verder met ’s lands grootste volksclub? Hoe gaan die op voorhand ellenlange maanden overbrugd worden dit seizoen, waarin nauwelijks nog wat valt te winnen? Gaan jongelingen als Orkun Kökçü (18) of Wouter Burger (18) hun kans krijgen, als blijk van aanwezige stipjes op de Rotterdamse horizon?

,,Het is van belang om derde te worden om zo Europees voetbal te halen”, stelt vertrekkend coach Giovanni van Bronckhorst. ,,Dat zie ik als mijn voornaamste taak voor de komende maanden. Met wie dat gaat gebeuren, valt te bezien. Dat we geen hoofdprijs meer kunnen halen is een teleurstelling. Maar je moet door”, aldus de trainer.

Tja. Het is een even logische als wrange constatering van de coach die zijn club in 2017 nog naar de landstitel leidde. Want wat kan hij anders zeggen? Veel meer nog dan woorden zijn het de expressies die dezer dagen boekdelen spreken in de Kuip. De vertwijfeling is in alles en iedereen zichtbaar. Bij doelman Kenneth Vermeer bijvoorbeeld. Met de beste bedoelingen vertelt de Amsterdammer dat ‘een topsporter elk duel wil winnen’, ook als dit een ogenschijnlijk onbeduidend potje tegen FC Emmen is. En dat morgenmiddag Het Legioen er heus ‘weer vol achter zal staan’.

De meest wezenlijke opmerking van Vermeer is evenwel een heel andere. En dat is de constatering dat hij de historische 6-2 overwinning op Ajax liever onder de KNVB-bekerparaplu had behaald in plaats van in de competitie. Simpelweg omdat er dan tenminste nog iets om voor te voetballen was geweest. Het is een gevoel dat gedeeld wordt door vele supporters. Murwgebeukt, lijken die anders zo strijdbare aanhangers van het rood-wit. Opnieuw dreunt bij hen het besef door dat het gat met Ajax en PSV, zowel sportief als financieel, eindeloos groot is geworden.

Veelzeggend: op de dag dat bekend wordt dat het eigen vermogen van Ajax is gestegen naar bijna 180 miljoen euro, staat ‘hun’ trainer voor zijn eigen luxeprobleem. Of hij Sven van Beek moet laten beginnen tegen Emmen, of toch Jan-Arie van der Heijden.

Het leidt tot extra bergen aan cynisme bij de Feyenoord-fans. Aan dat gevoel kon zelfs een handigheidje van Feyenoords pr-afdeling geen verandering brengen. Snel na de desastreuze 0-3 bekernederlaag tegen Ajax maakte die namelijk bekend dat de huidige hoofdsponsor Qurrent na dit seizoen plaatsmaakt voor het veel beter betalende Droomparken, de keten van vakantieparken die adverteert met de slogan ‘Even lekker weg’. ,,Droomparken past wel bij ons”, schamperde een fan op Twitter. Want: ,,Weg uit de beker en weg uit de competitie. En dat al in februari.”

Boze aanhang

Er valt geen speld tussen te krijgen. In een maand waarin gewoonlijk het ijs nog op de vijvers staat, leeft bij Feyenoord het besef dat de eerste échte wedstrijd pas weer gespeeld wordt als de zomer zo’n beetje op zijn einde loopt.

Grote vraag: wat gebeurt er in de tussentijd? Wie wordt de nieuwe trainer van Feyenoord, nu eerste keus Dick Advocaat heeft bedankt? Of is de komst van de 71-jarige alsnog realistisch? En: mag technisch directeur Van Geel zijn klus afmaken? Niet als een boos deel van de aanhang het voor het zeggen zou hebben, bleek woensdagavond in de Kuip. Anderzijds was de Brabander ook eindverantwoordelijk voor de eerste landstitel in bijna twintig jaar en de gewonnen KNVB-bekers in 2016 en 2018.

Vragen, kortom, vooral vragen. Maar antwoorden? Eentje, hooguit. ,,Ik ben straks weg”, zegt Van Bronckhorst als hij zijn wekelijkse praatje heeft voorgezeten in een grotendeels lege Rotterdamse perszaal, ,,maar de club gaat gewoon door.”

Bron: AD.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login