Nieuws

Hoe Feyenoord 45 jaar geleden in Milaan terecht kwam

on

Het is precies 45 jaar geleden dat Feyenoord in San Siro ten koste van het Schotse Celtic de Europa Cup I wist te winnen. Iedereen herinnert zich nog de beroemde finale, maar wat was de route van Feyenoord om daar te komen? Rijnmond.nl blikt terug op deze historische weg van Feyenoord naar de finale van de beker der landskampioenen.


Het avontuur van Feyenoord begint in IJsland tegen KR Reykjavík. Oli B. Jonsson, de toenmalige trainer van de IJslandse ploeg, wist van te voren dat het voor Reykjavík tegen de Nederlandse landskampioen een onmogelijke opgave zou gaan worden. “Wij hebben geen schijn van kans. Dat weet ik wel, maar ik hoop dat Feyenoord in Reykjavík voor goede voetbalpropaganda zal zorgen.”, tekent De Telegraafop uit de mond van Jonsson. Dat heeft de IJslandse oefenmeester geweten, want Feyenoord geeft een demonstratie in het onbedekte stadion van KR Reykjavík: er wordt maar liefst met 2-12 gewonnen, met onder andere vier doelpunten van Ruud Geels. De terugwedstrijd in Rotterdam was met 4-0 een formaliteit.

Eerste keer San Siro
De volgende tegenstander van Feyenoord is van een heel ander kaliber. De Rotterdammers moeten af rekenen met het Italiaanse AC Milan, dat in de eerste ronde het nietige Avenir Bergen uit Luxemburg met 8-0 over twee wedstrijden versloeg. Feyenoord weet dat het flink aan de bak moet tegen de Europa Cup I-winnaar.

Maar De Rotterdammer bieden goed weerstand in San Siro. Het verliest weliswaar met het minimale verschil (1-0), maar het Feyenoord-kamp is optimistisch gestemd voor de terugwedstrijd in Rotterdam. “Hebben wij niet laten zien dat die Milanezen geen Wunderkinder zijn?” zegt Feyenoord-trainer Ernst Happel vol vertrouwen tegen De Telegraaf na afloop van de heenwedstrijd in Milaan. Middenvelder Willem van Hanegem laat een goede indruk achter tegen AC Milan en wordt in de kranten bejubeld. Van Hanegem is echter op zijn hoede: “In Rotterdam krijgen we het nu heel moeilijk. Milan is, dacht ik, uit nog sterker dan thuis. Ik zie ons dus nog niet in de volgende ronde. Maar daar is dit resultaat niet minder om”, aldus De Kromme in Het Vrije Volk.

AC Milan heeft wat goed te maken in Rotterdam. De Italiaanse media zijn meedogenloos over het spel van hun landskampioen. Dat besefte Fabio Cudicini, doelman van AC Milan, voorafgaand aan de wedstrijd weldegelijk. “Wij hebben ons twee weken geleden in de kracht van Feyenoord vergist. Dat moeten we nu goedmaken.” zegt de Italiaanse keeper tegen De Telegraaf.

Feyenoord zet in De Kuip een geweldige prestatie neer. In de zevende minuut scoort Wim Jansen het openingsdoelpunt, waarna de stand over twee wedstrijden een lange tijd met 1-1 gelijk blijft. Van Hanegem wordt tijdens deze wedstrijd uiteindelijk een volksheld, wanneer hij in de 82e minuut de bevrijdende 2-0 maakt.

AC Milan is doodstil van deze nederlaag. De achtste finale is het eindstation van de Europa Cup I-houder. De pers is vol lof over Feyenoord. ‘Arrogant Milan voelt zich vernederd’ kopt De Tijd een dag na de legendarische zege van Feyenoord. Zelfs de spelers van aartsrivaal Ajax zijn jaloers op de prestatie van Feyenoord. Rinus Michels, toen trainer van de Amsterdammers, kende de kracht van Feyenoord al: “Maar dit slaat alles. Een grandioze prestatie. Ik sta perplex.”, aldus De Generaal tegen Het Vrije Volk. Ajax verliest het seizoen daarvoor nog de finale tegen AC Milan om de Europa Cup I.

IJsveld
Inmiddels behoort Feyenoord tot de beste acht voetbalclubs van Europa en moet proberen Vorwärts Berlin uit Oost-Duitsland te verslaan. De voorbereidingen op de heenwedstrijd in Berlijn verlopen echter niet voorspoedig. Er wordt zelfs getwijfeld of de wedstrijd wel kan doorgaan. Het veld is besneeuwd. Als het Oost-Duitse leger die sneeuw weghaalt, komt er een dikke ijslaag van zeven centimeter tevoorschijn. De soldaten moeten er in het weekend voor de wedstrijd alles aan doen om veld speelklaar te maken. 

Dat gebeurt ook, maar Feyenoord weet in het koude Berlijn geen positief resultaat te boeken. In een niet eens halfgevuld stadion verliezen de Rotterdammers met 1-0 van Vorwärts Berlin. Naast deze wedstrijd verliest Feyenoord ook Piet Romeijn als speler tijdens deze wedstrijd. Hij geeft een maagstomp aan doelpuntenmaker Jürgen Piepenburg, waarna de Feyenoord-verdediger met een rode kaart het veld moest verlaten. 

Feyenoord wint de terugwedstrijd in De Kuip weliswaar met 2-0, maar vlekkeloos verloopt het allemaal niet voor de Rotterdammers. De thuisploeg mist veel kansen. Feyenoord-trainer Happel was ondanks het missen van de vele mogelijkheden trots op zijn ploeg. 

Finalist
Feyenoord moest in de halve finales weer naar het Oostblok: Legia Warschau is de volgende tegenstander van de Rotterdammers. De ploeg van Happel kan op het moerasachtige veld van Legia Warschau niet scoren (0-0), maar Feyenoord weet in eigen huis zich wel voor de finale te plaatsen. In de vierde minuut scoort Van Hanegem het eerste doelpunt van de wedstrijd, waarna Oostenrijker Franz Hasil de Feyenoord-fans van alle onzekerheid verlost en de winnende 2-0 raak schiet. De legendarische Feyenoord-linksbuiten Coen Moulijn reageert vol blijdschap in De Telegraaf: “Zes mei Milaan wordt voor mij het hoogtepunt van mijn voetbalcarrière. Ik heb veel meegemaakt, maar de finale, dat is het einde.” 

In de finale wint Feyenoord uiteindelijk met 2-1 van Celtic en kroont zich als eerste Nederlandse club als Europacup 1 winnaar.

De route naar de Europa Cup I-winst: KR Reykjavík (IJs), AC Milan (Ita), Vorwärts Berlin (DDR), Legia Warschau (Pol) en Celtic (Sch).

Geplaatst 06-05-15 16:56:59
Gewijzigd 06-05-15 16:58:34

You must be logged in to post a comment Login