Nieuws

Het seizoen zal nog zeven ellenlange maanden duren

on

De oliedomme actie van Jeremiah St. Juste, dat was inderdaad de inleiding tot de rampmiddag tegen Ajax. Maar dit hulpeloze Feyenoord lijkt de problemen al geruime tijd over zichzelf af te roepen.

Giovanni van Bronckhorst omschrijft zichzelf weleens als iemand met een immer positieve kijk op dingen. Iemand die denkt dat met de schouders er lekker onder en het bijten op de tanden als uitgangspunt een ommekeer nooit ver weg kan zijn. Maar zelfs de trainer van Feyenoord wilde gisteren geen overdreven optimisme meer laten doorklinken in zijn stem. Anderhalf jaar na de zo vurig gevierde landstitel kan er in oktober al een dikke streep door de jacht op nieuw succes.

Of de achterstand op PSV nog overbrugbaar was in de ogen van de trainer van Feyenoord? ,,Nou’’, zuchtte Van Bronckhorst. ,,Je weet het nooit. Maar dat het een heel moeilijke opgave wordt, is volgens mij nog een understatement.’’

Feyenoord oogde hulpeloos in Amsterdam. Op het veld, maar ook na afloop. De ploeg wilde dit seizoen perse langer meedoen in de strijd om de landstitel, waar het vorig seizoen in januari al definitief afhaakte. Dit keer lijkt het Rotterdamse schip dus zo’n drie maanden eerder al te stranden. Het perspectief is weg, slechts het bekertoernooi is nog een uitweg richting een prijs.

Maar dan moet Feyenoord wel donderdag tegen ADO alweer opstaan na de ferme tik in de hoofdstad. Is het eerlijk om harde conclusies te trekken na een wedstrijd die zowel volgens Erik ten Hag als Giovanni van Bronckhorst nooit een echte wedstrijd was? Misschien niet. Aan de andere kant: Feyenoord liet vorig seizoen landskampioen PSV een helft lang alle hoeken van het Philips Stadion zien na een rode kaart van Steven Berghuis. Daar was gisteren geen sprake van ook al omdat Feyenoord simpelweg geen snelle aanvallers in de selectie heeft.En zo vroeg rood incasseren is ook een kwaliteit of eerder een gebrek aan. Bij Feyenoord wensten ze in het verleden nog weleens een geïncasseerde rode prent aan te vechten. Dat ze op donderdagavond met een delegatie onder aanvoering van jurist Joris van Benthem naar Zeist trokken om op basis van vormfouten, hiaten in verklaringen of vergelijkingen met soortgelijke situaties de tuchtcommissie probeerde te overtuigen spelers van hun schorsing te krijgen. En nog vaak met succes ook.

Als er vanuit Zeist vandaag een schikkingsvoorstel landt voor rechtsback Jeremiah St. Juste, dan zal niemand zoeken naar vormfouten of tegenstrijdige verklaringen. De rechtsback van Feyenoord ging zo vroeg in de klassieker en vooral zo ver van zijn doel zo hard door op Nicolas Tagliafico, dat zelfs de immer begripvolle Giovanni van Bronckhorst had het gehad met de verdediger. ,,Als je op zo’n manier een rode kaart krijgt dan benadeel je het team, dat neem ik hem zeker kwalijk’’, zei Van Bronckhorst.

Keeper Justin Bijlow ging eveneens niet vrijuit in Amsterdam. De jonge keeper liet het schot van Frenkie de Jong door zijn benen glippen: 1-0. Dat spits Kasper Dolberg de doelman vervolgens nog tegen zijn arm tikte, was de keeper zelf uiteraard niet ontgaan. ,,Uiteraard niet. Daarom ging de bal volgens mij over de doellijn’’, zei Bijlow. ,,Maar de fout begint natuurlijk wel bij mezelf. Alleen jammer dat de VAR dat tikje van Dolberg niet wenste te bestraffen. Waarom ik niet protesteerde? Dat mag niet, dan krijgt je een gele kaart. De instructies vanuit Zeist zijn duidelijk.’’

Maar eerlijk is eerlijk, het wel en niet ingrijpen van de VAR bij keeper Bijlow en verdediger St. Juste, het zijn vooral details in het grote geheel dat behelst dat Feyenoord zo vroeg al een seizoen door de handen laat glippen. Een seizoen dat nog zeven ellenlange maanden zal duren. Een seizoen zonder perspectief.

Bron: AD.nl

Aanbevolen voor jou