Nieuws

Herman van der Graaff (77) overleden

on

Feyenoord heeft het trieste bericht ontvangen dat Herman van der Graaff dinsdag na een kort ziekbed is overleden. Hij is 77 jaar geworden. Van der Graaff was maar liefst vijftig jaar in diverse functies verbonden aan Feyenoord en Feyenoord Academy. Met het overlijden van Herman van der Graaff verliezen Sportclub Feyenoord en Feyenoord Rotterdam meer dan een voetbalman pur sang.

Van der Graaff kwam in december 1955 op 13-jarige leeftijd binnen bij Sportclub Feyenoord. Hij doorliep als speler de C-, B- en A-afdeling en speelde vanaf 1961 tot en met 1978 als senior in het zesde tot en met het twaalfde.

Na zijn bescheiden voetbalcarrière vervulde Van der Graaff vele rollen als vrijwilliger bij zowel Sportclub Feyenoord als Feyenoord Rotterdam. Bij de Sportclub begon hij in de vroege jaren ’70 als jeugdleider, om in 1976 toe te treden tot de Jeugdcommissie. Ruim veertien jaar maakte hij deel uit van dit orgaan, waarvan twaalf jaar als voorzitter. Ook was hij gedurende twee periodes (van 1978 tot 1983 en van 1994 tot heden) lid van de Ballotagecommissie. Van der Graaff werd op 2 december 2004 tot Lid van Verdienste van de Sportclub Feyenoord benoemd.

Zijn vrijwilligerscarrière bij Feyenoord Rotterdam begon bijna dertig jaar geleden in 1992. Het is de periode dat de jeugdopleiding van de Rotterdamse voetbalclub wordt opgezet, waarvan de basis nog altijd is terug te vinden in de huidige Feyenoord Academy. Als secretaris was hij in die tijd verantwoordelijk voor alle wedstrijd- en toernooizaken. Daarnaast was hij medeorganisator van diverse grote internationale jeugdtoernooien.

Het secretariaat was zijn lust en zijn leven. Met zijn kenmerkende handschrift (geschreven met vulpen), de gele memobriefjes, zijn vertrouwde plaats in de bestuurskamer op Varkenoord (links om de hoek), zijn talloze contacten in binnen- en buitenland, op pad met zijn maatje Jan Mastenbroek naar weer een wedstrijd van het tweede elftal en de gebruikelijke telefoontjes op zaterdagmiddag op zoek naar uitslagen, voelde Van der Graaff zich als een vis in het water. Feyenoord was geen onderdeel van zijn leven. Feyenoord wás zijn leven.

In 2016 legde hij zijn dagelijkse werkzaamheden neer. Overigens niet om minder op Varkenoord te verschijnen, integendeel. Nog altijd ondersteunde hij bij allerhande werkzaamheden, was hij jaarlijks betrokken bij de organisatie van de Open Dagen en had hij een ondersteunende rol in de begeleiding van de scheidsrechters bij de thuiswedstrijden van het eerste elftal.

Op 1 augustus van dit jaar werd uitgebreid stilgestaan bij het bereiken van een bijzondere mijlpaal. Op die dag was Van der Graaff namelijk maar liefst vijf decennia betrokken bij Feyenoord en kreeg hij, uiteraard gekleed in het door hem zo geliefde clubkostuum, een bos bloemen, een fles van zijn favoriete whisky en een mooi ingelijst Feyenoord-shirt cadeau.

Zijn meest geliefde plek was toch wel de bestuurskamer op Varkenoord. Voor velen was Van der Graaff op de zaterdagen het vaste gezicht bij binnenkomst op Feyenoord Academy: een vertrouwde gestalte die aan de ontvangsttafel van de bestuurskamer – met zicht op het hoofdveld – gasten verwelkomde. Zowel Feyenoord als Sportclub Feyenoord zullen dat beeld koesteren. 

Wij wensen zijn vrouw Wiep, kinderen Arjan en Linda, kleinkinderen en overige familie alle sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies.

Bron: Feyenoord.nl

Foto: Feyenoord.nl

You must be logged in to post a comment Login