‘Kuipwinnaar’ BAM wil zo snel mogelijk aan de slag in Rotterdam-Zuid. Wat directeur Marc de Vreede betreft begint het megakarwei aan de voetbaltempel al in de zomer van 2015. Het wordt een klus die drie voetbalseizoenen duurt. ‘En dan kunnen we in 2018 opleveren.’
De ‘winkel’ blijft gedurende de verbouwing gewoon open en er kan doorgevoetbald worden. BAM garandeert dat tijdens de werkzaamheden voor minimaal 50.000 supporters plek is en de overlast van de verbouwing tot een minimum beperkt blijft. En hoewel de financiering met behulp van zes nationale en internationale banken rond is, wordt gehoopt op een extra impuls van de gemeente Rotterdam. De Vreede: ‘Als de stad instapt, dan leidt dat tot betere condities bij de banken. En een betere balans tussen vreemd en eigen vermogen.’
Vaste kap boven tribunes
Net zoals bij Red de Kuip, wordt het huidige monumentale stadion als uitgangspunt genomen. De tweede ring wordt verlengd en er komt een vaste kap boven de tribunes plus een ingenieus systeem, waarbij vanuit een video-kubus in het midden een tentdak van kunststof kan worden getrokken. Die constructie zorgt ervoor dat het hele complex droog blijft, en het stadion geschikt wordt voor bijvoorbeeld concerten.
Naast 88 businessunits en 6500 business-seats beschikt het BAM-stadion over ‘flexibele ruimtes’, waarin grotere groepen terecht kunnen. Bovendien is er ook voor de omgeving van de Kuip een plan gemaakt, waarop geïnteresseerden zich al kunnen inschrijven. ‘Je kunt denken aan een hotel of restaurants,’ luidt de uitleg. Ook winkels zijn een optie, om zo dit deel van Zuid op te stuwen in de vaart der volkeren.
De stad zal sowieso welvaren bij dit project. De schatting is dat enkele honderden mensen hier werk zullen vinden, en bij de bouw van dit architectonische hoogstandje nog veel meer.
Overigens, over dat uiterlijk zal nog een hele discussie volgen, want ondanks alle flitsende noviteitjes – met onder andere de mogelijkheid doelpunten terug te zien op een tablet – vinden nogal wat supporters het exterieur ‘spuuglelijk’.
Zelden verwierf een gebouw in Rotterdam zo snel bijnamen: ‘peper- en zoutstelletje’, de ‘cappuccinomaker’ en de ‘ijssalon’. Al eerder werd echter benadrukt dat het huidige ontwerp nog niet in beton is gegoten. De komende tijd zal worden benut om, samen met onder anderen de supporters, wijzigingen aan dit concept aan te brengen.
BAM is een ‘oude bekende’ van Feyenoord. Ook bij de grote renovatie in 1994 – toen er onder meer een kapje op de Kuip kwam – was BAM betrokken, en al in 2012 deed de bouwer een gooi naar de Grote Opdracht, ofwel nieuwbouw van een stadion voor Feyenoord.
Er waren toen al meerdere varianten gesneuveld (zoals de Kuip aan de Maas) en club en stadion besloten het heft in eigen hand te nemen. BAM legde het in eerste instantie af tegen concurrent VolkerWessels, die Het Nieuwe Stadion ad 362 miljoen euro op het belendende Varkenoord wilde laten verrijzen.
Die variant strandde vorig jaar op 11 juli nét voor de eindstreep, omdat de gemeente Rotterdam niet bereid was garant te staan voor een lening van 165 miljoen euro. Voor BAM het signaal zijn come-back te maken met – in zijn visie – vernieuwbouw, in plaats van sloop en nieuwbouw van de huidige Kuip. Met nu de opdracht van Feyenoord als hoofdprijs.
Bron: Ad.nl
You must be logged in to post a comment Login