Nieuws

Gudde: ‘aanklacht racisme zorgwekkend’

on

De UEFA heeft een aanklacht ingediend tegen Feyenoord wegens racisme en wangedrag tijdens de Europa League-wedstrijd van donderdag tegen AS Roma. Tijdens het met 1-2 verloren duel met de Italianen belandde er een opblaasbare banaan op het veld, die door de vierde official werd meegenomen.

De arbiter had het idee dat de Ivoriaanse Roma-aanvaller Gervinho racistisch werd bejegend. De speler zei gisteren in Italiaanse media te hopen op sancties voor Feyenoord. ,,Want dit soort gedrag brengt het voetbal in diskrediet,” aldus de maker van het beslissende doelpunt.

Directeur Eric Gudde noemt de aanklacht van de UEFA ‘zorgwekkend’. ,,We worden aangeklaagd voor het gooien van vuurwerk en aanstekers. Daarvan kunnen we moeilijk zeggen dat het niet waar is. Het tweede punt is dat de organisatie rond de wedstrijd onvoldoende was, omdat de mensen op de trappen stonden. Ook dat valt niet te ontkennen. Maar dat er bij punt drie een link met racisme is gelegd, dat is heel teleurstellend. De club Feyenoord is gelukkig nog nooit met racisme geassocieerd. Onze jeugdopleiding is zo multicultureel als het maar zijn kan. En we hebben de UEFA via foto’s en beeldmateriaal laten zien dat de opblaasbare banaan onderdeel is van acties van ons sfeerteam. Zoals er in Rome tijdens de wedstrijd in de twaalfde minuut opblaasbare ballen en bananen door het vak vlogen. En zoals er ooit tijdens Feyenoord-Heracles wel meer dan honderd opblaasbananen door het vak werden gegooid.”

Feyenoord probeerde tijdens de rust van het Europese duel al duidelijk te maken dat arbiter Clément Turpin een verkeerde conclusie had getrokken toen hij de banaan op het veld zag liggen. Na afloop hebben de medewerkers Samuel Sanches en Gido Vader persoonlijk aan Gervinho uitgelegd dat het absoluut geen uiting van racisme was. ,,We hadden het idee dat Gervinho het toen begreep,” zegt Gudde. ,,Maar als ik dan zijn uitspraken lees, dan blijkt dat niet het geval. Als de citaten echt zijn natuurlijk.”

Gudde weet dat racisme een groot item is bij UEFA. ,,Daarom is dit zorgwekkend. Misschien is de straf straks een optelsom van alle aanklachten en racisme is een zwaar vergrijp. We hebben nu twee weken de tijd om ons te verweren. We willen hier vanaf, deze club is nog nooit met racisme geassocieerd en dat moet zo blijven.”

Bron: Ad.nl

You must be logged in to post a comment Login