Nieuws

‘Grootste sportkrant Catalonië linkt Koeman aan Barcelona’

on

Ronald Koeman maakte enkele weken geleden bekend dat hij niet van zins was om zijn aflopende contract met Feyenoord te verlengen. Sindsdien werd de oefenmeester met enkele buitenlandse clubs in verband gebracht, maar het is tot dusver bij oriënterende belangstelling gebleven. Sport, de grootste sportkrant van Catalonië, schrijft woensdag een opvallend positief relaas over de 51-jarige Koeman, die als de meest geschikte kandidaat wordt gezien om Gerardo Martino te vervangen.

Koeman zette in de zomer van 1997 een punt achter zijn actieve loopbaan en sindsdien werd zijn naam altijd aan Barcelona verbonden. De held van Wembley, de maker van de winnende treffer in de Europa Cup I-finale van 1992, keerde echter alleen als assistent-trainer terug naar het Camp Nou, als rechterhand van Louis van Gaal. In 2003 zou hij de nieuwe trainer van Barcelona worden als Lluis Bassat de presidentsverkiezingen zou winnen. Joan Laporta kwam echter als winnaar uit de bus, maar ook hij flirtte met Koeman. Beide partijen kwamen er op financieel gebied echter niet uit en zodoende koos Laporta voor een andere tip van Johan Cruijff: Frank Rijkaard.

Koeman is nimmer uit de herinneringen van de socios van Barcelona verdwenen en dat weet de directie maar al te goed. Technisch directeur Andoni Zubizarreta, de aangewezen persoon om een eventueel vertrek van Martino en de zoektocht naar een opvolger in goede banen te leiden, kent zijn voormalig ploeggenoot tot in de perfectie en volgde ook zijn trainersloopbaan met meer dan gemiddelde interesse. Sport is lyrisch over de laatste drie seizoenen van Koeman in dienst van Feyenoord en wijst op de uitstekende conduitestaat van de voormalig topverdediger.

Koeman was in 2007/08 al in Spanje werkzaam, als hoofdtrainer van Valencia. Onder leiding van de Nederlander veroverden los Che de Copa del Rey en dat is nog immer de laatste prijs van de Oost-Spaanse club. Hij maakte zich niet geliefd door Santiago Cañizares, José Maria Angulo en David Albelda uit de kleedkamer te verdrijven, maar in een moeilijk werkklimaat slaagde hij er toch in om de club aan een prijs te helpen. Het einde van het Primera División-seizoen mocht hij echter niet meemaken; hij werd verantwoordelijk gehouden voor de sportieve malaise. De trainerswissel sorteerde geen effect.

“De filosofie van Koeman past perfect bij Barcelona”, zo luidt het oordeel van de scribent. “Hij heeft uit de bron van Cruijff gedronken en is ploeggenoot van Josep Guardiola geweest. Hij houdt van offensief voetbal, van kwaliteit, maar zonder het defensieve aspect uit het oog te verliezen. Koeman beheerst bovendien de taal van een kleedkamer vol topvoetballers; personen waar hij altijd mee te maken heeft gehad. Hij weet als geen ander hoe de druk in het Camp Nou voelt en is voorstander van het inpassen van jeugdvoetballers. Daarnaast heeft zijn methodologie zich de laatste jaren sterk ontwikkeld. De fans zouden graag zien dat Koeman, eindelijk, naar het Camp Nou terugkeert.”

Bron: Soccernews.nl

20140423-080133.jpg

You must be logged in to post a comment Login