Nieuws

Gemeente: kosten Kuipbesluit zijn normaal

on

De onderzoekskosten van 445.000 euro die gemaakt werden voor de besluitvorming over een mogelijke nieuwe Kuip, zijn volgens de gemeente normaal en vallen binnen het budget. Inmiddels zijn er wel schriftelijke vragen onderweg.

Voordat een besluit kon worden genomen over een garantstelling van 165 miljoen euro voor de bouw, moest grondig onderzoek worden gedaan. Dit is volgens de gemeente te vergelijken met de aankoop van een huis; voor de koop wordt een hypotheekadviseur geraadpleegd, bouwkundig onderzoek en een taxatie gedaan. “Deze kosten komen meestal neer op zes procent van de aankoopsom”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De ontwikkeling van een stadion vraagt om zeer gespecialiseerde kennis. Omdat die niet beschikbaar is binnen de gemeente, werd extern advies gezocht. De kosten daarvan komen neer op 0,27% van het totale maximale risico van 165 miljoen voor de gemeente. Een risico dat de gemeente uiteindelijk niet wilde nemen.

De hoogste rekening kwam van het advocatenkantoor Loyens & Loeff. Zij factureerden 221.000 euro voor werkzaamheden voor de staatsteunprocedure en adviezen over de financiering van een mogelijk nieuw stadion. Het werk werd uitgevoerd over de periode van oktober 2012 tot juni 2013.

De kosten voor vijf ‘second opinions’ bedroegen 109.000 euro. Het ging om onderzoek naar de renovatievariant Feyenoord klein, Feyenoord groot, Red de Kuip bekeken door Feyenoord, Het Nieuwe Stadion en Red de Kuip op zichzelf. Voor 125.000 euro werd extra financieel advies ingewonnen bij ICC Rotterdam. Dat keek naar de financiële haalbaarheid en risico’s van de plannen.

Voorlopig komt er geen nieuwe Kuip. Algemeen directeur Eric Gudde van Feyenoord was jaren bezig om te lobbyen voor een nieuw stadion. Op 11 juli besloot de gemeente hier voorlopig niet in te investeren.

Bron: Rijnmond.nl

You must be logged in to post a comment Login