Nieuws

Geld bij Feyenoord raakt op, blik verschuift naar eigen jeugd

on

Feyenoord kocht dit seizoen maar één speler: de Colombiaan Luis Sinisterra. Nu het geld weer op raakt, verschuift de blik naar de eigen jeugd. Daar komen zoals altijd talenten aan, al verdwijnen die ook vaak weer razendsnel.  

Giovanni van Bronckhorst kon tijdens de voorbije interlandperiode vrolijk doortrainen met het leeuwendeel van de selectie van Feyenoord. In 2014 bij het WK in Brazilië was de Rotterdamse club nog hofleverancier van Oranje, ruim vier jaar later kijkt onze bondscoach bij voorkeur een deurtje verder. Natuurlijk, er waren spelers op pad voor jeugdinterlands, maar voor het echte werk werd alleen Tonny Vilhena opgeroepen. De middenvelder zat tijdens de interland Frankrijk-Nederland echter op de tribune van het Stade de France.

Toen Feyenoord rond 2010 helemaal geen geld meer te besteden had, bleek het opeens Oranje-waardige voetballers te kunnen opleiden. Stefan de Vrij bijvoorbeeld. Die moest bedelen om een eerste contractje, daarna nog voorrang verlenen aan Bart Schenkeveld en vervolgens haalde de clubleiding nog Sigourney Bandjar van Excelsior op stage. Pas toen die geblesseerd raakte, gaf de club De Vrij maar een kans als rechtsback. Die pakte dat geschenk met beide handen aan, werd international en verhuisde later voor miljoenen naar Lazio Roma.

Reddingsboei

Cynisch genoeg: toen Feyenoord weer geld had te besteden – juist door lucratieve transfers zoals die van De Vrij – bleek meer dan eens dat het investeren van miljoenen euro’s in aankopen niet loonde. En dus is het logisch dat het vizier weer nadrukkelijker naar de eigen jeugdopleiding gaat, nadat er vorige zomer nog liefst 26,5 miljoen werd geïnvesteerd in aankopen. Deze zomer nog vertrokken Sofyan Amrabat en Jean-Paul Boëtius, maar de clubleiding weigerde nieuwe spelers te halen omdat ze passen voor investeren in breedteversterkingen. Ruim baan voor de eigen talenten.

Algemeen directeur Jan de Jong verwoordde dat bijna een jaar geleden nog het meest concreet. De eigen jeugdopleiding, één van reddingsboeien waaraan Feyenoord zich kon vastklampen in financieel zware tijden, moest belangrijker worden dan ooit. ,,Het doel is dat de selectie van het eerste elftal voor vijftig procent uit spelers van de eigen opleiding bestaat’’, zei De Jong na zijn aantreden.

Sinds de aanstelling van Mario Been als hoofdtrainer, in de zomer van 2009, debuteerden bij Feyenoord per seizoen gemiddeld drie zelfopgeleide voetballers. Giovanni van Bronckhorst gaf de meeste nieuwelingen een kans. Al kun je bij de twaalf debutanten onder zijn leiding ook kanttekeningen plaatsen, want spelers als Nigel Robertha, Jari Schuurman, Gustavo Hamer en Emil Hansson roken weliswaar aan het grote werk, maar verdwenen daarna ook in recordtempo weer uit beeld bij de trainer. Zoals ook Cheik Touré een jaar na zijn vuurdoop nooit meer te zien was in de hoofdmacht van Feyenoord.

Keeper Justin Bijlow is inmiddels wel basisspeler geworden. Verder kwam Bart Nieuwkoop tot een respectabel aantal duels onder Van Bronckhorst, al verloor de Zeeuw vorig seizoen de concurrentiestrijd van een huurling die volgens afspraak weer zou terugkeren naar Fiorentina: Kevin Diks.

Nieuwkoop, geroemd voor zijn aandeel in de geslaagde jacht op de landstitel van 2017, moet dit seizoen aankoop Jeremiah St. Juste voor zich dulden. Een speler die werd gekocht als centrale verdediger, maar door allerlei omstandigheden opeens rechtsback werd.

Voor de jongelingen Tyrell Malacia en Dylan Vente kwam er natuurlijk wel een vervolg na hun vuurdoop, al profiteert linksback Malacia vooral van het feit dat de dure aankoop Ridgeciano Haps langdurig geblesseerd was. Vente moet voorlopig nog in de wachtkamer plaatsnemen omdat Robin van Persie en Nicolai Jørgensen hem in de pikorde naar plek drie duwen als centrumspits.

Fred Rutten liet slechts drie spelers uit de jeugd debuteren, maar hij zorgde er wel voor dat Feyenoord miljoenen verdiende aan Rick Karsdorp, die door Rutten werd omgeturnd van aanvallende middenvelder tot een moderne rechtsback. Dát is het ideaalbeeld voor de clubleiding van Feyenoord.

Kozakken Boys

Ronald Koeman liet acht spelers hun debuut maken, van wie alleen Mats van Huijgevoort razendsnel weer verdween. De verdediger startte in de basis tegen VVV, werd in de rust vervangen en kwam nooit meer een seconde aan bod. De Brabander speelt nu bij Kozakken Boys.

Mario Been koos destijds met een lege portemonnee voor zes spelers uit de Academy. Twee van hen haalden Oranje (De Vrij en Martins Indi) en drie Jong Oranje (Cabral, Van Haaren en Castaignos).

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login