Gebiedsvisie: Nieuw stadion op oever Nieuwe Maas

Geplaatst op 06 januari 2016 in Nieuws

Share this…

Een droom van Feyenoord lijkt uit te komen: een voetbaltempel op de oever van de Nieuwe Maas. In de gebiedsvisie van de gemeente Rotterdam staan twee Kuip-varianten bij of zelfs deels in de rivier, elk aan een kant van de woonwijk Veranda, zo is woensdagochtend aan Rotterdamse raadsleden gemeld. Beide opties zullen goed zichtbaar zijn vanaf de Van Brienenoordbrug.
De club Feyenoord sprak zich al eerder bij monde van president-commissaris Gerard Hoetmer uit vóór zo’n iconisch Stadion Feijenoord aan het water, à la het Opera House in Sydney. ,,Dat heeft absoluut meerwaarde en een grote aantrekkingskracht,” vond hij. 
De derde optie bevindt zich in de Stadiondriehoek, waar de huidige Kuip staat. Daarbij wordt de verbouwing van het bestaande monumentale stadion niet uitgesloten, zo bleek eerder al. Mocht het tot nieuwbouw komen, dan moet Feyenoord een nieuwe bestemming vinden voor de oude Kuip, bijvoorbeeld verbouwing tot wooncomplex. 
De voor- en nadelen van de drie stadion-locaties worden de komende maanden verder onderzocht. Zo moeten er bij de ‘Maas-varianten’ ondernemingen op het bedrijventerrein Stadionweg worden uitgekocht en moet rekening worden gehouden met het scheepvaartverkeer en omwonenden. Bovendien moet Feyenoord dan een nieuwe bestemming vinden voor de Kuip, waarbij al eerder woningbouw in het monumentale complex werd geopperd. 
Met de gebiedsvisie geeft het college van b en w een voorzetje voor een complete transformatie van het nu nog rommelige stuk Zuid tussen de Van Brienenoordbrug en het spoor ten westen van de Kuip. Het gebied wordt daarvoor in tweeën gedeeld: Waterfront en Sportstad. 
Om dit stuk stad flink op te krikken, wordt er de komende 10 jaar stevig geïnvesteerd. ‘Wenselijk en haalbaar’ zijn 20.000 vierkante meter detailhandel en horeca, 300 tot 500 nieuwe woningen en 10.000 vierkante meter sportvoorzieningen, inclusief de al geplande Sportcampus op Varkenoord. Het stadion neemt 80 à 100.000 vierkante meter in beslag. 

Doel is om méér mensen naar Zuid te trekken. De Veranda plus het Stadionpark moeten een ‘compleet vrijetijdsgebied’ worden, waar sport en ontspanning de boventoon voeren. Om de grotere stroom bezoekers te kunnen verwerken, wordt gedacht aan een nieuwe tramlijn over het Stadionviaduct, die in een later stadium kan worden doorgetrokken naar Zuidplein. 
Een stedenbaanstation komt in plaats van Station Stadion. In de toekomst zou zelfs een metroverbinding tussen Stadionpark en Kralingse Zoom tot de mogelijkheden behoren. Tevens wordt gestudeerd op twee brugverbindingen tussen de Veranda en Kralingen: beide met een oprit bij de twee varianten voor een ‘Kuip aan de Maas’ en de afrit in Kralingse wijk De Esch. 
Tenslotte zijn er ideeën om de Coen Moulijnweg te verhogen, zodat er een directe verbinding ontstaat tussen de Stadiondriehoek – met een nieuwe of vernieuwde Kuip – en het ernaast liggende Varkenoord, met de Sportcampus en Park De Twee Heuvels op loopafstand. 

Feyenoord is al sinds 2008 in de weer met een nieuw of verbouw stadion. Ook toen was er een plan voor een ‘Kuip aan de Maas’, maar dat sneuvelde een paar jaar later. Datzelfde gold voor nieuwbouw op Varkenoord en een grote verbouwing van de huidige Kuip. Het doel van Feyenoord is om met een modern, multifunctioneel stadion de begroting van de club Feyenoord te verhogen. De stad wil van dit stuk linker Maasoever weer een bruisend, aantrekkelijk gebied maken.

Bron: Ad.nl

  

Share this…