Nieuws

FoxSports classic matches: ‘De weg naar UEFA Cup 2002’

on

Elke Rotterdammer met een Feyenoord-hart bewaart ongetwijfeld warme herinneringen aan het jaar 2002, toen ‘hun’ club beslag legde op de UEFA Cup, door Borussia Dortmund in de finale te verslaan. Lees hier het verhaal van de Europese campagne van Feyenoord, die een podium hoger begon.

Feyenoord begon het Europese avontuur in het seizoen 2001/’02 nog in de voorronde van de Champions League, dankzij een derde plaats in de Eredivisie in het seizoen 1999/’00. Saillant detail: Feyenoord drong in dat seizoen tevens door tot de tweede groepsfase van het hoogste Europese podium, door onder meer Borussia Dortmund uit te schakelen. 

Groep H van de Champions League overleven lukte Feyenoord niet; Bayern München en Slavia Praag waren een maatje te groot voor de Rotterdammers en hekkensluiter Spartak Moskou. Het Europese pad dat Feyenoord bewandelde, liep echter alles behalve dood.

Freiburg

De derde plaats in de groepsfase van de Champions League gaf namelijk recht op instroming in de derde voorronde van de UEFA Cup. Daarin trof de ploeg van trainer Bert van Marwijk het Duitse SC Freiburg. De heenwedstrijd in De Kuip eindigde weinig sprankelend in een 1-0 zege voor Feyenoord, dankzij een late treffer van Shinji Ono. 

Legendarische vrije trap

De return was daarentegen wél een spektakelstuk. Feyenoord leek daarin na 47 minuten af te stevenen op een afscheid van het Europees voetbal. Maar toen was daar Pierre van Hooijdonk, vrijetrappenspecialist van beroep. Dat de zelfverzekerde ‘Pi-Air’ de bal er haast uit alle hoeken en standen in kon schieten, dat was bekend. Maar toen de spits in de 57ste minuut aanlegde voor een vrije trap, leek voorzetten ook voor hem de enige mogelijkheid. Wat er toen gebeurde is de geschiedenisboeken ingegaan; Van Hooijdonk joeg de bal uit de schier onmogelijke hoek stijf de kruising in. Leonardo zorgde een paar minuten voor tijd voor de verlossende gelijkmaker: 2-2. 

Glasgow Rangers

Net als tegen Freiburg was de inbreng van Ono en Van Hooijdonk in de vierde ronde tegen Glasgow Rangers wederom van doorslaggevend belang. In de heenwedstrijd in Schotland tekende Ono een kleine twintig minuten voor tijd voor de 0-1. Een discutabele strafschop tien minuten voor tijd zorgde echter voor een zure nasmaak voor de Rotterdammers.

Neil McCann liet Het Legioen in de return schrikken door halverwege de eerste helft de Schotten op voorsprong te schieten. Toen was daar wederom Van Hooijdonk die met twee haast identieke vrije trappen de score om wist te draaien: 2-1.  Bonaventure Kalou zorgde vervolgens met een kopbal voor de bevrijdende 3-1. Een rode kaart voor Patrick Paauwe en een rake strafschop zorgden nog voor een zinderende slotfase, maar de mannen van Van Marwijk hielden stand. 

PSV

De kwartfinale leverde voor Nederland een geweldig affiche op; Feyenoord trof PSV, dat eerder te sterk was voor het Griekse PAOK Saloniki en het Engelse Leeds United. Het eerste treffen tussen beide ploegen vond plaats in Eindhoven, waar wederom Van Hooijdonk en Mateja Kezman namens PSV de eindstand op 1-1 bepaalden.

PSV – Feyenoord in de UEFA Cup 2002 zie je dinsdag om 14.30 uur op FOX Sports 1

Ook in de return toonde Van Hooijdonk zijn topvorm aan, deze keer door de fraaie openingstreffer van Mark van Bommel ongedaan te maken. Het doelpunt zorgde ervoor dat Feyenoord door het oog van de naald kroop, want de gelijkmaker viel pas in de absolute slotfase. De Rotterdammers balanceerden lang op het randje van uitschakeling.

Nadat ook deze clash – al was het na 120 minuten – in 1-1 eindigde, moesten strafschoppen de beslissing brengen. De beslissende strafschop? Die kwam op naam van Pierre van Hooijdonk.

Feyenoord – PSV in de UEFA Cup 2002 zie je woensdag om 14.30 uur op FOX Sports 1

Internazionale

Het fundament voor de UEFA Cup-finale in de eigen Kuip legde Feyenoord in Milaan. De Rotterdammers rekenden aldaar snoeihard af met de onderschatting van de Italianen, onder leiding van hun trainer Héctor Cúper. Verschillende, belangrijke spelers kregen rust. Zo mocht sterspeler Christian Vieri zelfs vanaf de tribune toekijken. Feyenoord wilde daarentegen koste wat kost de beste elf opstellen. Zodoende verscheen Paauwe in San Siro ‘gewoon’ aan de aftrap. Een goal na rust van Jon Dahl Tomasson en de uitblinkende doelman Edwin Zoetebier zorgden voor een goede uitgangspositie voor Feyenoord.

In Rotterdam trad Inter met een aanzienlijk beter team aan, met onder anderen Clarence Seedorf, Javier Zanetti, Marco Materazzi en Ronaldo in de basis. Hoe sterk Internazionale op papier leek, zo zwak was het op het Rotterdamse gras. Tomasson en nog maar eens Van Hooijdonk stelden al voor rust de finale veilig. De Italiaanse formatie kwam vlak voor tijd nog wel terug tot 2-2, maar het offensief kwam te laat.

Feyenoord – Internazionale in de UEFA Cup 2002 zie je donderdag om 14.30 uur op FOX Sports 1

Borussia Dortmund

In de grote finale kwam het Duitse Borussia Dortmund op bezoek in De Kuip. Dortmund was eveneens als derde geëindigd in de groepsfase van de Champions League. Die Borussen bereikten via FC Kopenhagen, Lille OSC, FC Slovan Liberec en AC Milan – dat Roda JC in de kwartfinale had uitgeschakeld – de finale in Rotterdam. 

Omdat Pim Fortuyn twee dagen voor de finale vermoord was, trad Feyenoord aan met rouwbanden om de arm. Na een half uur spelen kreeg Feyenoord de wind flink in de rug, toen Jürgen Kohler in de allerlaatste wedstrijd uit zijn carrière met rood van het veld gestuurd werd. Feyenoord maakte via Van Hooijdonk dankbaar gebruik van de toegekende strafschop: 1-0.

Tien minuten later was het Robin van Persie die twintig meter voor het doel onderuit werd gehaald: vrije trap. Uiteraard ging specialist Van Hooijdonk achter de bal staan. Nadat de spits eerder nog een vrije trap op de paal had geschoten, trof hij nu wel doel en verdubbelde zodoende de voorsprong: 2-0.

Nog koud in het veld zorgde Paauwe ervoor dat de Duitsers hoop hervonden, door Márcio Amoroso in het strafschopgebied opzichtig onderuit te werken. De Braziliaan zorgde vervolgens vanaf elf meter zelf voor de aansluitingstreffer. Lang konden de Duitsers niet genieten van de teruggedrongen marge, want Tomasson wist op aangeven van Ono de buitenspelval te omzeilen en knap af te drukken: 3-1. 

Een kleine tien minuten later was het verschil tussen beide finalisten wederom één treffer, want de boomlange spits Jan Koller poeierde een afgeslagen bal schitterend de kruising in: 3-2. Hoewel Feyenoord zienderogen angstiger werd en met moeite overeind bleef tegen het offensief van de Duitsers, waren het uiteindelijk de Rotterdammers die de UEFA Cup in een kolkende Kuip omhoog hielden.

Feyenoord – Borussia Dortmund in de UEFA Cup 2002 zie je vrijdag om 14.30 uur op FOX Sports 1

PSV – Feyenoord, Feyenoord – PSV, Feyenoord – Inter en Feyenoord – Borussia Dortmund zijn dinsdag tot en met vrijdag elke dag om 14.30 uur te zien op FOX Sports 1.

Bron: FoxSports.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login