Nieuws

Finaleplaats AZ slecht nieuws voor subtoppers

on

De verrassende finaleplaats van AZ in de KNVB Beker is slecht nieuws voor teams uit het linkerrijtje van de Eredivisie. Als PSV in de competitie bij de eerste twee eindigt, gaat AZ ongeacht het resultaat in de bekerfinale namelijk Europa in en is er dus één Europees ticket minder te verkrijgen voor de teams die nu in de subtop staan.

De reglementen van de KNVB schrijven voor dat als de bekerwinnaar eerste of tweede wordt in de competitie, en zich dus geplaatst heeft voor de (voorronde van de) Champions League, het Europa League-ticket behorend bij bekerwinst doorschuift naar de verliezend finalist. In praktijk betekent dat dus dat AZ hoe dan ook de Europa League in gaat als PSV dit seizoen bij de eerste twee eindigt in de Eredivisie.

In dit scenario zijn verder alleen de nummers drie en vier van de ranglijst zeker van een Europa League-ticket. De nummers vijf, zes, zeven en acht spelen dan in een play-off om het laatste ticket. Met de huidige stand zouden dat FC Twente, FC Utrecht, NEC en ADO Den Haag zijn. FC Groningen, dat nu negende staat, mist de boot.
Als PSV bijvoorbeeld derde of vierde wordt in de Eredivisie maar wel de finale van de KNVB Beker wint, heeft AZ pech. In dat geval zijn de nummers drie en vier zeker van Europees voetbal. De play-offs gaan dan nog steeds tussen de nummers vijf tot en met acht, maar dan wordt er gestreden om twee Europese tickets in plaats van één. AZ zou dan alleen via de play-offs nog Europees voetbal kunnen halen, maar moet dan dus wel bij de eerste acht eindigen.

Wint AZ de bekerfinale, dan doet de klassering van PSV niet ter zake voor de verdeling van de Europese tickets. In dat geval gaan de nummers één tot en met vier van de ranglijst Europa in en spelen de nummers vijf, zes, zeven en acht in de play-offs.

In totaal heeft Nederland dit jaar twee Champions League- en vier Europa League-tickets te verdelen. De nummer negen van de Eredivisie neemt alleen deel aan de play-offs als AZ de beker wint en vijfde, zesde, zevende of achtste wordt in de competitie. In ieder ander scenario blijft de nummer negen met lege handen.

Bron: Fcupdate.nl

You must be logged in to post a comment Login