FEYENOORD WINT VAN FC TWENTE

Een gretig Feyenoord heeft zondag met 0-1 gewonnen van FC Twente en daardoor een gaatje geslagen met de vierde plaats. Een vroeg doelpunt van Michiel Kramer volstond om de drie punten veilig te stellen in Enschede. Met nog vier wedstrijden te spelen heeft Feyenoord daardoor de derde plaats stevig in handen, met een voorsprong van zes punten op achtervolger FC Utrecht.
De sleutel voor een sterke eerste helft lag voor Feyenoord op het middenveld. Onder aanvoering van Karim El Ahmadi, die zich thuis leek te voelen in zijn geboortestad, werd FC Twente daar zo dicht op de huid gezeten dat het met name in de beginfase nauwelijks aan voetballen toekwam. Omdat Feyenoord bovendien aan de bal bij vlagen goed combinatiespel liet zien, was de 0-1 voorsprong bij rust geheel verdiend.
Het doelpunt dat daarvoor benodigd was, kwam na een krap kwartier tot stand en was er één uit het boekje. Eljero Elia infiltreerde met de bal aan zijn voet in het vijandelijke strafschopgebied en gaf vanaf de achterlijn voor op de instormende Kramer. De spits hoefde alleen zijn voet nog tegen de bal te zetten om zijn derde doelpunt in vier duels tijd te maken.
Op basis van de kansen die Feyenoord kreeg in het half uur dat volgde, had de ploeg bij rust wellicht al meer afstand moeten nemen. Kramer kreeg daar tegen het eind van de eerste helft een goede kans toe, maar hij zag een knappe kopbal richting de tweede paal gered worden door doelman Nick Marsman. Tien minuten eerder had Dirk Kuyt de FC Twente-keeper al verschalkt, alleen was de aanvoerder net daarvoor teruggefloten vanwege buitenspel.
Desondanks was er bij rust reden tot tevredenheid, al was het maar vanwege de wijze waarop het aanvalsspel van de thuisploeg aan banden was gelegd. Zo kon Hakim Ziyech, vooraf door onder meer Giovanni van Bronckhorst aangemerkt als grootste gevaar van FC Twente, vanaf de rechterkant nauwelijks zijn stempel drukken, met dank ook aan een prima defensieve organisatie van Feyenoord.
Na rust werd het krachtsverschil en de kansenverhouding tussen beide ploegen alleen maar groter, wat vooral te danken was aan uitstekend veldspel van Feyenoord. Het enige dat de ploeg zichzelf kon verwijten, was dat de wedstrijd niet veel eerder in het slot werd gegooid.
Kansen daartoe waren er genoeg. Zo kreeg Tonny Vilhena bij verschillende pogingen van afstand de bal niet tussen de palen, schoot Kuyt op aangeven van Kramer naast en leidde een prima aanval over links tot een volley van Elia die over het doel vloog.
Zodoende moest Feyenoord op haar hoede blijven voor een tegendoelpunt, te meer omdat FC Twente naar mate de wedstrijd vorderde met steeds meer mankracht de aanval zocht. Het gaf Kenneth Vermeer de kans zich te onderscheiden, door twee keer in korte tijd uitstekend redding te brengen op vervaarlijk indraaiende vrije trappen van Ziyech.
Omdat Feyenoord aan de andere kant van het veld kansen bleef creëren zonder dat dit een doelpunt opleverde, bleef het tot de laatste minuut billenknijpen voor de Feyenoord-supporters in het bezoekersvak. Zodoende zorgde het eindsignaal van de scheidsrechter na een prima optreden toch als een grote opluchting en was de zesde competitieoverwinning van Feyenoord op rij een feit.