FEYENOORD WINT OVERTUIGEND VAN WILLEM II

Feyenoord heeft een goede midweekse competitiezege geboekt in aanloop naar de bekerfinale tegen AZ van komende zondag. Willem II werd woensdagavond in het Koning Willem II Stadion met 1-5 verslagen. Dylan Vente (2), Sofyan Amrabat, Tonny Vilhena en Bilal Basaçikoglu zorgden voor de Rotterdamse doelpunten in Tilburg. Door de overwinning is Feyenoord zeker van Europees voetbal.

De eerste doelpoging was nog voor de thuisploeg – een schot van Thom Haye werd gekraakt – maar daarna was het eenrichtingsverkeer richting het doel van Willem II-doelman Timon Wellenreuther. Jens Toornstra, die op het laatste moment nog aan de al flink gewijzigde basiself werd toegevoegd omdat Steven Berghuis uit voorzorg werd gespaard, zorgde als rechtsbuiten bijna continu voor gevaar.m

Spitsengoal

Het mocht dan ook geen verrassing heten dat Toornstra in de 28ste minuut de assist verzorgde bij de openingstreffer van Dylan Vente. De goede loopactie naar de eerste paal werd op waarde geschat door de buitenspeler en de lage voorzet uitstekend langs Wellenreuther geschoten door Vente, vervanger van Nicolai Jørgensen.

In zijn vierde Eredivisieduel als basisspeler tekende Vente daarmee voor zijn tweede treffer. In totaal was hij al bij vier goals betrokken, want hij leverde in die vier wedstrijden ook twee assists. Voor Toornstra was zijn assist op de achttienjarige spits alweer zijn tiende van het seizoen en er hadden er nog voor rust nog een paar bovenop kunnen komen.

Zo werd een voorzet van Toornstra enkele minuten later maar net gemist door Renato Tapia en Bilal Basaçikoglu en hielden de supporters van de thuisploeg de adem bij vrijwel iedere hoge bal van zijn voeten de adem even in. De Feyenoord-supporters in het volle uitvak zagen Basaçikoglu, Renato Tapia en Diks nog voor rust kansen missen, maar konden na de pauze voor een tweede keer juichen.

Eerste Eredivisiedoelpunt

Sofyan Amrabat verdubbelde de marge in de 51ste minuut met een droge knal. Na een schot dat via de binnenkant van de rechter- en linkerpaal binnenviel kon hij juichen na zijn eerste Eredivisiedoelpunt in zijn carrière. Iets meer dan vijf minuten later scoorde zijn collega-middenvelder Tonny Vilhena voor de elfde keer in dit seizoen. Hij schoot koeltjes binnen na een voorzet van Kevin Diks: 0-3.

Het team van Van Bronckhorst, die Tyrell Malacia en Emil Hansson nog in de ploeg bracht voor Ridgeciano Haps en Toornstra, ging nog op zoek naar meer goals, maar kreeg eerst nog een doelpunt tegen. Invaller Bartholomew Ogbeche maakte de stand voor de Tilburgers wat draaglijker door uit een hoekschop raak te koppen en de stand op 1-3 te brengen.

Slotakkoord

Het slotakkoord was echter voor twee Feyenoorders. Vente stond in de 86ste minuut wederom op de juiste plaats om een voorzet – dit keer van Basaçikoglu – binnen te schieten en in de absolute slotfase schoot ook Basaçikoglu nog fraai binnen. Hij zorgde voor de 1-5 eindstand.

Feyenoord verzekerde zich met de ruime overwinning van de vierde plaats en daarmee Europees voetbal. Het team stroomt volgend seizoen als nummer vier sowieso in de tweede voorronde van de Europa League in. Komende zondag kan Feyenoord ook nog een tastbare prijs pakken, als AZ wacht in de TOTO KNVB Bekerfinale.