Feyenoord wint na heldenrol Bijlow de Johan Cruijff Schaal

Feyenoord heeft de eerste prijs van het seizoen te pakken. Na een zenuwslopende penaltyserie trok de landskampioen van twee seizoenen geleden aan het langste eind ten koste van PSV. Na 90 minuten stond er een 0-0 tussenstand op het scorebord. In de strafschoppenserie kroonde Justin Bijlow zich tot absolute Feyenoord-held.

Het duel om de Johan Cruijff Schaal was de eerste officiële wedstrijd van Mark van Bommel als hoofdtrainer van PSV. Voor Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord) is het zijn derde. Beide trainers zagen hoe de wedstrijd al na 26 seconden onderbroken werd, omdat Feyenoord-fans vuurwerk en fakkels op het veld besloten te gooien. Na een korte onderbreking en waarschuwing van de stadionspeaker kon de wedstrijd worden hervat.

De eerste helft in Eindhoven was vrij teleurstellend te noemen. PSV kreeg via Luuk de Jong en Donyell Malen de grootste kansen van de wedstrijd. Feyenoord kon daar weinig tegenover stellen. Beide ploegen waren erg slordig. Pas vlak voor rust werd de ploeg van Giovanni van Bronckhorst gevaarlijk. Onder meer Robin van Persie kreeg vlak voor de rust een grote kans, maar hij gleed uit.

De eerste paar minuten na de rust waren meteen de meest opwindende van de hele wedstrijd. PSV dacht op 1-0 te komen, maar de goal werd afgekeurd door scheidsrechter Serdar Gözübüyük. De Jong zou Feyenoord-keeper Bijlow hebben gehinderd. Niet heel veel later schoot linksback Calvin Verdonk de bal namens Feyenoord bijna in de kruising.

De minuten daarna waren niet om over naar huis te schrijven. Het enige moment waar de PSV-fans om konden juichen was het warmlopen van Hirving Lozano. De Mexicaanse ster kwam een half uur voor tijd in de ploeg voor Malen. Lang gebeurde er niets in Eindhoven, tot twintig minuten voor tijd. Jorrit Hendrix verstuurde een prachtige pass op Lozano, maar de inzet van de Mexicaan werd gekeerd door Bijlow.

Acht minuten voor tijd kreeg Tonny Vilhena dé kans voor Feyenoord. De net ingevallen Dylan Vente, die voor de moegestreden Robin van Persie kwam, kopte geweldig door op de middenvelder, maar Jeroen Zoet blokkeerde geweldig. In de daaropvolgende minuten gebeurde niets meer, waardoor er niet werd verlengd, maar er direct strafschoppen werden genomen.

De strafschoppen werden genomen volgens het ABBA-principe. Dat houdt in dat eerst ploeg A schiet en tegenstander B daarna twee keer mag schieten. Nadat Jan-Arie van der Heijden namens Feyenoord raak schoot, scoorde ook Gastón Pereiro. Hendrix (de tweede penaltynemer namens PSV dus) zag zijn inzet echter gekeerd worden door Bijlow. Daarna scoorden Steven Berghuis, Dylan Vente (Feyenoord), Daniel Schwaab en Luuk de Jong (PSV). Opvallend genoeg zat Bijlow iedere keer in de goede hoek.

Zoet bracht de spanning weer volledig terug door de inzet van Sam Larsson tegen te houden. Vilhena zette Feyenoord echter weer op matchpoint. Vervolgens scoorden Hirving Lozano, Mauro Junior en Verdonk. Angelino kon PSV naar de winst schieten, omdat Sofyan Amrabat miste, maar de inzet van de Spanjaard ging hoog over. Jordy Clasie maakte het vervolgens af, nadat Rosaria zijn penalty gepakt zag worden door Bijlow, die zijn tweede penalty pakte.

Bron: Voetbalprimeur.nl