Nieuws

Feyenoord wint met 5-1 en gaat als koploper de winterstop in

on

Feyenoord gaat als koploper van de eredivisie de WK-stop in. In de Rotterdamse derby in de Kuip tegen Excelsior kwam de ploeg van Arne Slot al snel op achterstand. Feyenoord stelde echter rap orde op zaken en won overtuigend van de stadsgenoot uit Kralingen: 5-1.

Met een indrukwekkend eerbetoon voor de zaterdag overleden Cor van der Gijp begonnen Feyenoord en Excelsior aan hun eerste krachtmeting sinds 3 februari 2019. Arne Slot wijzigde zijn ploeg ten opzichte van het midweekse duel met Cambuur (1-0) op één plaats en gaf Santiago Giménez de voorkeur boven Danilo.

Bij Excelsior was er na twee nederlagen op een rij, tegen Heerenveen en Go Ahead Eagles, meer reden voor verandering en dus wijzigde Marinus Dijkhuizen zijn ploeg op meerdere plaatsen: Joshua Eijgenraam, Mike van Duinen en Couhaib Driouech speelden in plaats van Yassin Ayoub, Reda Kharchouch en Lazaros Lamprou. 

Of het aan de wijzigingen van Dijkhuizen lag of niet, zullen we nooit weten, maar Excelsior begon furieus aan het duel in de Kuip. De Kralingers kwamen al in de vierde minuut op fraaie wijze op voorsprong. Feyenoord-huurling Marouan Azarkan stak Kenzo Goudmijn weg en de middenvelder roste de bal snoeihard het doel in achter WK-ganger Justin Bijlow.

Een enerverend begin van het duel, iets wat zich daarna door zou zetten. Een minuut na de 0-1 haalde Javairô Dilrosun uit, maar de Feyenoord-aanvaller zag zijn bal via de lat over het Kralingse doel scheren. Dat gebeurde niet bij het schot van Sebastian Szymanski, die de bal vanaf een meter of twintig in de kruising poeierde. Een prachtig doelpunt, dat Feyenoord op gelijke hoogte bracht.

Feyenoord wilde snel orde op zaken stellen en deed dat al in de twintigste minuut. Een vrije trap van Orkun Kökcü, die zijn honderdste eredivisieduel speelde, werd van richting veranderd en verdween achter een kansloze Excelsior-doelman Stijn van Gassel. Niet lang erna kreeg Feyenoord zelfs de kans op 3-1, maar het fraaie hakballetje van Giménez werd gestopt door Van Gassel.

De ploeg van Slot leek op weg naar een grote score, maar dat viel tot aan de rust vies tegen. Eenmaal bijgekomen van de schrik, begon Excelsior immers ook steeds meer van zich af te bijten. De ploeg van Dijkhuizen was in de fase voor rust zelfs de betere ploeg, maar was dat wel zonder echt grote kansen te creëren. Voor rust scoorden de beide ploegen dan ook niet meer.

Szymanski

Na rust, waarin de inmiddels vertrokken Marcos Senesi en Luis Sinisterra door het Feyenoord-publiek werden gehuldigd, koesterde Excelsior uiteraard de hoop om Feyenoord een lastige tweede helft te gaan bezorgen. Die hoop werd al binnen vijf minuten de grond in geboord door Szymanski, die Feyenoord uit een prima steekpass van Dilrosun op 3-1 schoot en de wedstrijd besliste.

Via het tweede doelpunt van Kökcü liep Feyenoord na ruim een uur spelen nóg verder weg bij Excelsior. De Turkse aanvoerder van de ploeg van Slot nam de bal in één keer uit de lucht en bracht de ploeg uit Kralingen zo nog meer schade toe. Excelsior kon daar weinig meer tegenover stellen en slechts hopen dat het bij 4-1 zou blijven. Dat bleef het niet, want via een klutssituatie en het been van Wålemark, maakte Feyenoord er ook nog 5-1 van.

Feyenoord boekte zo een overtuigende zege en profiteerde optimaal van het puntverlies van Ajax en PSV. De ploeg van Arne Slot gaat daardoor als koploper de WK-stop in, met drie punten voorsprong op de eerdergenoemde twee ploegen. Excelsior staat na de nederlaag na veertien duels op de dertiende plaats.

Feyenoord – Excelsior 5-1 (2-1)

4′ 0-1 Kenzo Goudmijn
11′ 1-1 Sebastian Szymanski
20’ 2-1 Orkun Kökcü
50′ 3-1 Sebastian Szymanski
66′ 4-1 Orkun Kökcü
78′ 5-1 Patrik Wålemark

Opstelling Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Trauner, Hancko, Hartman (61′ López); Timber (69′ Wieffer), Kökçü, Szymanski (69′ Jahanbakhsh); Dilrosun, Gimenez (61′ Danilo), Paixão (29′ Wålemark)

Bron: Rijnmond.nl

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply