FEYENOORD WINT MET 3-0 VAN FC GRONINGEN

Feyenoord heeft donderdagavond zonder al te veel moeite FC Groningen met 3-0 verslagen. In De Kuip nam de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst na rust afstand door goals van Jens Toornstra, Jeremiah St. Juste en Robin van Persie. Voor Van Persie, die een minuut voor zijn treffer was ingevallen, was het zijn eerste goal sinds zijn terugkeer bij Feyenoord.

Pas na rust brandde het duel in De Kuip echt los. Dat had alles te maken met de goede start van Feyenoord in de tweede helft, waarin Nicolai Jørgensen binnen een halve minuut een grote kopkans kreeg na een afgemeten voorzet van Steven Berghuis. Zijn poging werd echter gekeerd door Sergio Padt, die in de eerste helft ook Jens Toornstra twee keer van scoren had afgehouden.

Driemaal was in het geval van Toornstra scheepsrecht, want op zijn poging in de 52ste minuut moest Padt het antwoord schuldig blijven. De middenvelder nam de bal heerlijk in één keer op de schoen na een uitstekende voorzet van Bilal Basaçikoglu en vond met zijn volley de verre hoek.

Basaçikoglu was halverwege de eerste helft Sam Larsson komen vervangen, die met een blessure het veld moest verlaten. Het was een noodgedwongen ingreep die trainer Giovanni van Bronckhorst moest doen, nadat hij in zijn basisteam al twee tactische wijzigingen had doorgevoerd. Zo keerde Ridgeciano Haps in plaats van Tyrell Malacia terug op de linksbackpositie en werd Renato Tapia centraal achterin vervangen door Jan-Arie van der Heijden, die daarmee zijn eerste speelminuten maakte sinds 23 september 2017.

De Feyenoord-defensie had niet al te veel te vrezen van FC Groningen. De bezoekers waren niet bij machte om aanvallend een vuist te maken, al hadden ze na drie minuten zomaar op voorsprong kunnen komen. De vrije trap van Yoell van Nieff stuitte tot opluchting van het legioen echter via de lat weer terug het veld in.

De openingstreffer van Toornstra verplichtte Groningen tot het verlaten van de verdedigende stellingen, wat automatisch meer ruimte achter de defensie opleverde. Opvallend genoeg was het rechtsback Jeremiah St. Juste die daar het meest van profiteerde. De verdediger had al twee keer hard over geschoten, voordat hij een kleine twintig minuten voor tijd wél scoorde. Na een prima steekpass van Berghuis schoof St. Juste de bal onder Padt door: 2-0.

Het mooiste moment van de avond moest toen nog komen. Het publiek klapte de handen al stuk toen Robin van Persie na 77 minuten zijn entree maakte, maar kon een minuut later helemaal op de banken gaan staan. De aanvaller nam de bal heerlijk mee na een passje van Berghuis en schoot vervolgens fantastisch raak in de verre hoek. Het was zijn eerste Eredivisiegoal sinds 13 jaar en 358 dagen, waarmee hij een Eredivisie-record vestigde van langste periode tussen opeenvolgende doelpunten. Maar nog belangrijker was dat hij met zijn treffer definitief de zege voor Feyenoord veiligstelde.