Nieuws

Feyenoord wint met 2-5 van Vitesse

on

Feyenoord heeft zijn eerste wedstrijd van het seizoen met ruime cijfers van Vitesse gewonnen. De Rotterdammers kwamen op achterstand, maar walsten uiteindelijk dankzij een weergaloze treffer van Javairo Dilrosun, twee goals van Danilo en een uitblinkende Sebastian Szymanski over Vitesse heen: 2-5.

Feyenoord begon in Arnhem na een moeilijke voorbereiding met een verre van compleet elftal, om meerdere redenen. Zo ontbrak Orkun Kökcü vanwege een blessure bij de Rotterdammers. Daarnaast zat Marcos Senesi niet meer in de selectie van Feyenoord, in afwachting van een transfer naar het Engelse Bournemouth. Sowieso wacht Feyenoord nog op meerdere versterkingen en dus moest Arne Slot flink puzzelen wat betreft zijn basiself.

Gelukkig waren er voor het duel met Vitesse ook twee meevallers voor de Feyenoord-trainer. Gernot Trauner en Javairo Dilrosun bleken namelijk, in tegenstelling tot Kökcü, op tijd fit om te starten in Arnhem, waar Feyenoord in 2017 voor het laatst won. Slot gunde daarnaast Jacob Rasmussen, Quinten Timber, Sebastian Szymanski en Danilo hun officiële Feyenoord-debuut.

Met die nieuwelingen in het elftal, had Feyenoord het in de beginfase moeilijk. Binnen drie minuten hadden de Rotterdammers al op achterstand kunnen staan door een schot vanaf de middenlijn van Vitesse-verdediger Ferro, maar Justin Bijlow kreeg nog net een hand achter de bal. Vlak na die knal claimde Vitesse tevergeefs dat Rasmussen een doorgebroken speler neerhaalde, maar daar ging scheidsrechter Jochem Kamphuis niet in mee. Nikolai Baden Frederiksen was niet veel later met een schot van buiten het strafschopgebied gevaarlijk.

Feyenoord kon daar zelf in aanvallend opzicht in het eerste kwartier weinig tegenoverstellen, tot de Rotterdammers plots tweemaal heel dichtbij een doelpunt waren. Eerst was het Dilrosun die vanuit een moeilijke hoek de bal op de paal schoot, terwijl Walemark niet veel later met een voorzet in een keer de lat raakte. Vitesse bleef echter de betere ploeg en kwam niet veel later via Million Manhoef op voorsprong. Waar Dilrosun de bal er via de binnenkant van de paal uit zag ketsen, viel de bal van Manhoef via de binnenkant van de paal juist wél binnen.

Feyenoord bleef daarna niet lekker in de wedstrijd zitten, maar maakte uiteindelijk tóch gelijk, via Patrik Walemark. Na een vlijmscherpe Rotterdamse counter via Szymanski kreeg Walemark de bal aan de linkerkant van het strafschopgebied, waarna hij deze met een geplaatste schuiver in de verre hoek schoot. Het was voor de Zweed zijn tweede doelpunt in Rotterdamse dienst.

Het was het moment dat de wedstrijd kantelde en Feyenoord het betere van het spel kreeg. Het leidde vier minuten voor rust tot een Rotterdamse voorsprong en het eerste Feyenoord-doelpunt van Danilo, die de bal uit een vrije trap van opnieuw Szymanski fraai binnenkopte. Het maakte dat Feyenoord na een goed en spectaculair laatste kwartier van de eerste helft, ingeleid door uitblinker Szymanski, tóch met een voorsprong de rust in ging.

Het spektakel hield direct na rust aan, want Vitesse kwam al vroeg in de tweede helft weer op gelijke hoogte. Manhoef gaf Nikolai Baden Frederiksen een niet te missen kans, die de Deen vervolgens afmaakte. Het doelpunt werd in eerste instantie nog afgekeurd wegens buitenspel, maar telde na ingrijpen van de VAR tóch.

Maar van slag, dat was Feyenoord niet na de gelijkmaker. Sterker nog: de ploeg van Slot scoorde niet veel later in acht minuten drie (!) keer. Allereerst kwamen de Rotterdammers op 2-3 dankzij een geweldige goal van Dilrosun. De deze zomer van Hertha BSC overgekomen aanvaller krulde de bal vanaf de zijkant van het strafschopgebied prachtig in de kruising, een onhoudbare bal voor Vitesse-doelman Jeroen Houwen.

De Vitesse-doelman bleek van slag, want vijf minuten later beging hij een kapitale fout. Houwen treuzelde zo lang, dat Danilo de bal van zijn voet kon snoepen en de 2-4 voor Feyenoord in een leeg doel kon schuiven. En alsof dat nog niet genoeg was, maakte Lutsharel Geertruida drie minuten later zelfs de vijfde Rotterdamse treffer, op aangeven van de ingevallen Jens Toornstra.

Een mooi moment was daarna nog het debuut van jeugdspeler Noah Naujoks, die in de ploeg kwam voor Danilo. Feyenoord speelde het dueol verder rustig uit en won zijn eerste wedstrijd van het seizoen op overtuigende wijze. De Rotterdammers wacht volgende week zaterdag het tweede duel van de competitie, thuis tegen SC Heerenveen.

Vitesse – Feyenoord 2-5 (1-2)

19’ 1-0 Million Manhoef

31’ 1-1 Patrik Walemark

41’ 1-2 Danilo

56′ 2-2 Nikolai Baden Frederiksen

61′ 2-3 Javairo Dilrosun

66′ 2-4 Danilo

69′ 2-5 Lutsharel Geertruida

Opstelling Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Trauner, Rasmussen, Pedersen; Aursnes, Timber (85′ Bassett), Szymanski (65′ Toornstra); Dilrosun (73′ Jahanbakhsh), Danilo (85′ Naujoks), Walemark (65′ Idrissi).

Bron: Rijnmond.nl

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply