FEYENOORD WINT MET 2-5 VAN FC UTRECHT

Feyenoord is op zeer overtuigende wijze begonnen aan de tweede seizoenshelft. In de eerste officiële wedstrijd van 2014 was de ploeg van trainer Ronald Koeman in de Galgenwaard te sterk voor FC Utrecht: 2-5. Na een spektakelstuk in de eerste helft, waarin Feyenoord drie van de in totaal vijf doelpunten voor haar rekening nam, werd het duel in de tweede helft door treffers van Ruben Schaken en Tonny Vilhena definitief in Rotterdams voordeel beslist. Graziano Pellè, Stefan de Vrij en Schaken hadden voor rust gescoord, terwijl Jens Toornstra tweemaal scoorde namens de thuisploeg.

Hoewel trainer Ronald Koeman Feyenoord niet eerder dit seizoen al voor rust driemaal zag scoren, zal hij vermoedelijk nog niet helemaal tevreden zijn geweest over het rendement van zijn ploeg. In de laatste tien minuten van de eerste helft was het Rotterdamse overwicht dermate groot dat de kansen zich opstapelden om met een hogere score de kleedkamers op te zoeken. Tonny Vilhena en Jean-Paul Boëtius vonden Robbin Ruiter op hun weg, terwijl de doelman met een fraaie reflex bovendien had voorkomen dat Graziano Pellè doel trof met een geweldige volley.

Diezelfde Pellè, Ruben Schaken en Stefan de Vrij waren de Utrechtste sluitpost al wel de baas geweest. Het doelpunt van de Italiaan sprong daarbij het meest in het oog. De Italiaanse spits, die ijzersterk speelde, verzilverde een lage voorzet van Daryl Janmaat door de bal met zijn hak en achter het standbeen tegen het net te tikken. Daarmee deelde Feyenoord een nieuwe tik uit aan de thuisploeg, nadat Schaken enkele ogenblikken eerder een schuiver van Vilhena tot een treffer had gepromoveerd. De achterstand die al na twaalf minuten was opgelopen – Jens Toornstra profiteerde met een raak afstandsschot optimaal van Rotterdams balverlies – was zodoende volledig teniet gedaan.

Ook de voorsprong van Feyenoord hield niet lang stand, omdat Toornstra enkele minuten later opnieuw toesloeg. Op aangeven van Steve de Ridder knalde de middenvelder de bal van dichtbij in het dak van het doel, waardoor het duel in de Galgenwaard al na twintig minuten een tussenstand van 2-2 kende. Hoewel de rust na de gelijkmaker enigszins terugkeerde op het veld, pakte Feyenoord even later toch een nieuwe voorsprong. De Vrij anticipeerde prima op een lage hoekschop van Boëtius, kwam voor zijn man en rondde bij de eerste paal af: 2-3.

Dat de gemiste kansen van Feyenoord in de laatste fase van de eerste helft het zelfvertrouwen van het elftal niet hadden aangetast, bleek direct na rust. Het veldspel bleef bij vlagen uitstekend, met prima combinaties op het middenveld en veel dreiging over de zijkanten, waar Schaken en Boëtius hun directe tegenstander regelmatig de baas waren. Wat misschien nog wel het meest opviel in positieve zin, was de rust die de ploeg in balbezit bleef uitstralen, ondanks dat de marge van de voorsprong slechts één doelpunt was.

Nadat Pellè, Vilhena en Boëtius al de mogelijkheid kregen om de voorsprong uit te bouwen, was het Schaken die Feyenoord ruim een kwartier voor tijd het doelpunt bezorgde dat het op basis van het veldoverwicht toekwam. Aan de treffer van de rappe rechtsbuiten ging niet voor het eerst die middag een snelle en vloeiende aanval vooraf. Bruno Martins Indi en Boëtius baanden zich al combinerend een weg richting het vijandelijke doel, waar Schaken klaar stond om die prima voorzet van de laatste binnen te tikken: 2-4.

Het laatste restje verzet bij de thuisploeg was na de tweede treffer van Schaken gebroken, waarna Feyenoord in het restant van het duel oppermachtig was. Dat leidde in de laatste officiële minuut nog tot een vijfde treffer, toen Ruiter een kopbal van Pellè wist te keren maar kansloos was op de rebound van Vilhena. De middenvelder zorgde daarmee voor een fraai slot van de competitiehervatting, die door Feyenoord werd aangegrepen om zich op overtuigende wijze te presenteren.

FC Utrecht – Feyenoord 2-5
12’ 1-0 Toornstra
17’ 1-1 Schaken