FEYENOORD WINT MET 2-1 VAN AZ

Feyenoord heeft zondag een belangrijke overwinning geboekt in de strijd om een Europees ticket. De ploeg van hoofdcoach Giovanni van Bronckhorst was in De Kuip met 2-1 te sterk voor nummer drie AZ, dat op zondag 22 april ook de tegenstander in de bekerfinale.

Dat Feyenoord dolgraag in een uitverkochte Kuip van AZ wilde winnen, maakte de ploeg vanaf het eerste fluitsignaal duidelijk. Binnen een tijdsbestek van vijf minuten doken Jean-Paul Boëtius, Nicolai Jørgensen én Kevin Diks al op voor het doel van AZ-doelman Marco Bizot. Boëtius en Diks misten het doel maar net, terwijl Jørgensen een teenlengte tekort kwam om een voorzet binnen te tikken.

Pech voor Jørgensen

AZ liet na het wervelende begin van de thuisploeg na tien minuten iets van zich horen. Voormalig Feyenoord Academy-speler Oussama Idrissi testte Brad Jones, maar de sluitpost had geen moeite met het schot van afstand. Ook na het eerste gevaar van de Alkmaarders bleef Feyenoord, dat met Karim El Ahmadi en Jan-Arie van der Heijden startte, de kansen op elkaar stapelen.

Jørgensen was na 21 minuten het dichtst bij de openingstreffer. De spits knikte de bal goed op doel na een voorzet van Ridgeciano Haps, maar Bizot hield zijn doel op miraculeuze wijze schoon. De keeper tikte de bal tegen de paal en daarna weg voor de voeten van Jens Toornstra. Zo mocht AZ van geluk spreken dat het niet al snel tegen een achterstand aankeek, al mocht Feyenoord ook niet mopperen toen scheidsrechter Dennis Higler de bal niet op de stip legde na een handsbal van Van der Heijden in zijn eigen strafschopgebied.

Openingstreffer Boëtius

Het legioen kon na 33 minuten eindelijk juichen na een doelpunt van Feyenoord. Het was Boëtius die de openingstreffer op zijn naam kreeg, nadat hij de bal in zijn voeten gespeeld kreeg door AZ-verdediger Pantelis Hatzidiakos. De buitenspeler schakelde razendsnel om en haalde uit. Met een geplaatst schot in de linkerbenedenhoek liet hij Bizot kansloos.

Ook na een vrije trap van Steven Berghuis kort voor rust stond Bizot aan de grond genageld, maar de clubtopscorer van Feyenoord raakte de paal. Met de ingevallen oud-Feyenoorder Ron Vlaar binnen de lijnen voor de bezoekers slaagde AZ er na rust in Feyenoord het aanvallen een stuk moeilijker te maken. De Alkmaarders roken na een uur zelfs aan de gelijkmaker, maar zagen dat de kopbal van spits Wout Weghorst tergend langzaam naast het doel van Jones rolde.

IJzige kalmte

Zijn collega-aanvalsleider Jørgensen trof in de 74ste minuut wél doel. De Deen stond aan het einde van een prachtige aanval, die via Berghuis en na een overstapje van Tonny Vilhena bij Jørgensen eindigde. Oog in oog met Bizot bleef hij ijzig kalm en stuurde hij de bal met een stift naar de linkerhoek: 2-0. Met zijn eerste doelpunt in 2018 gooide hij de wedstrijd in het slot.

Jones leek zijn doel schoon te houden door late pogingen van Thomas Ouwejan en Joris van Overeem ook nog fraai te keren, maar moest in de absolute slotfase het antwoord schuldig blijven op een schot van dichtbij van Weghorst. Hij zorgde voor een 2-1 eindstand.

Door de overwinning loopt nummer vijf Feyenoord drie punten in op nummer drie AZ, dat wel nog altijd elf punten voorsprong heeft. Op zondag 22 april nemen beide ploegen het opnieuw tegen elkaar op in de finale van het toernooi om de TOTO KNVB Beker.