FEYENOORD WINT MET 2-1 VAN ADO DEN HAAG

Feyenoord heeft zondag een moeizame overwinning geboekt in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. Een week nadat de ploeg van Fred Rutten de complimenten in ontvangst had mogen nemen voor het spel in de Klassieker tegen Ajax (0-0), speelde Feyenoord allerminst de beste wedstrijd van het seizoen, maar pakte nu wel de drie punten. Feyenoord dankte de overwinning aan een goal van Lex Immers en een eigen doelpunt van Timothy Derijck: 2-1. Luke Wilkshire viel vroeg in de wedstrijd geblesseerd uit.
Feyenoord met hangen en wurgen langs ADO
Immers en Toornstra maken verschil voor rust
Voor de drie spelers die de eerste helft kleur gaven, was toevallig genoeg de wedstrijd tussen Feyenoord en ADO Den Haag bij voorbaat een bijzondere. Alle drie waren het namelijk spelers die het opnamen tegen hun eerdere club.

Zo benadrukte Lex Immers in de aanloop naar het treffen in De Kuip al dat wedstrijden tegen ADO Den Haag altijd speciaal blijven. Juist daarom was het mooi voor de middenvelder dat hij al na tien minuten de score kon openen namens Feyenoord. Immers bezegelde toen een sterke openingfase van zijn ploeg met een knappe goal. De Hagenees kwam op aangeven van Miquel Nelom goed voor zijn man en kon de bal bij de eerste paal binnen tikken.

Al tien minuten later werd het overwicht van Feyenoord de bezoekers opnieuw te machtig. Dit keer was het Jens Toornstra die het doel van zijn oude club onder vuur mocht nemen. Hij zag zijn schot door oud-Feyenoorder Timothy Derijck zodanig van richting veranderd worden dat doelman Martin Hansen kansloos was en opnieuw moest vissen.

Spanning terug na tegentreffer
De spanning die in het vervolg van de eerste helft langzaam was weggesijpeld, keerde vroeg in de tweede helft in één klap terug toen ADO Den Haag uit het niets tegen scoorde. Waar de bezoekers voor rust niet verder waren gekomen dan een vrije trap van Roland Alberg die net naast ging, was het uit de eerste kans in de tweede helft direct raak. Een onnodig weggegeven vrije trap leidde toen tot een voorzet vanaf links die door Mike van Duinen met zijn hoofd tot achter doelman Kenneth Vermeer werd verlengd.

Feyenoord had het zichzelf in de fase die volgde een stuk makkelijker kunnen maken door tenminste een keer te scoren uit de grote kansen die het kreeg. Hoewel het speltempo niet zeer hoog lag, wist de ploeg toch verschillende keren gevaarlijk te worden. Zo schoot Immers uit een voorzet van Jean-Paul Boëtius net voorlangs, terwijl de aanvaller even later zelf een grote mogelijkheid liet liggen. Hij kreeg toen de bal voor zijn voeten nadat keeper Martin Hansen een schot van Toornstra had gered, maar Boëtius zag vervolgens zijn inzet uit de rebound op de paal belanden.

Slordige slotfase
Daarmee verzuimde Feyenoord om de buit vroegtijdig veilig te stellen, waardoor de ploeg achterin ook tot het laatste fluitsignaal op haar hoede moest zijn. Helemaal omdat ADO Den Haag, dat in de Eredivisie een achterhoedegevecht voert om boven de degradatiestreep te blijven, in het laatste kwartier het alles-of-niets principe ging huldigen. Grote kansen bleven desondanks uit in een slordige slotfase, waardoor Feyenoord in een matige wedstrijd de drie punten pakte.

Feyenoord – ADO Den Haag 2-1
10’ 1-0 Immers
20’ 2-0 Derijck (e.d.)
47’ 2-1 Van Duinen

Scheidsrechter: Wiedemeijer

Geel: Immers (Feyenoord) Malone, Meijers, Wormgoor (ADO Den Haag)

Opstellingen:
Feyenoord: Vermeer; Wilkshire (18’ Boulahrouz), Van Beek, Kongolo, Nelom; El Ahmadi, Immers, Clasie; Toornstra (81’ Vilhena), Kazim-Richards en Boëtius (71’ Basaçikoglu).
ADO Den Haag: Hansen; Zuiverloon, Wormgoor, Derijck, Meijers; Malone, Alberg, Jansen (46’ Eduardo); Bakker (83’ Gehrt), Kramer (59’ Schet) en Van Duinen.