Feyenoord wint met 1-3 van Sparta en kan titel ruiken

Het kampioenschap komt voor Feyenoord dichter en dichterbij. In een levendige Rotterdamse derby was de ploeg van Arne Slot te sterk voor thuisploeg Sparta (1-3), dat zich kranig verweerde en kansen zat kreeg, maar uiteindelijk toch tekort kwam. Door het puntenverlies van Ajax staat Feyenoord nu acht (!) punten los aan kop in de eredivisie.

Een stadsderby tussen Sparta en Feyenoord is altijd spannend en interessant. Maar deze editie op 2 april 2023 was dat om allerlei redenen des te meer.

Bij Feyenoord waren er geen verrassingen, of het moet zijn geweest dat Gernot Trauner toch fit genoeg was om te starten. Maar goed, wie er ook op het veld stonden: er werd hoe dan ook een wedstrijd op het scherpst van de snede verwacht.

Na twaalf minuten kreeg Igor Paixão de bal uit een hoekschop voor zijn voeten. De Braziliaan aarzelde niet en poeierde de bal snoeihard in het dak van het doel. Sparta moest in de achtervolging, maar kwam er tegen een sterk Feyenoord nauwelijks aan te pas. Tegelijkertijd creëerde een controlerend Feyenoord geruime tijd ook geen kansen, waardoor zich een wat gezapige wedstrijd ontvouwde.

Werkelijk uit het niets kwam Sparta na 33 minuten spelen tóch op gelijke hoogte. En hoe. Mica Pinto, die heeft besloten zijn aflopende contract bij Sparta niet te verlengen, slalomde door de Feyenoord-defensie heen, om de bal vervolgens de kruising in te krullen. Na de wereldgoal ontplofte het Kasteel logischerwijs, al was de jubelstemming een minuut later al bijna weer verdwenen, toen Jahanbakhsh de bal na gegrabbel van Nick Olij net voorlangs schoot.

Maar de wedstrijd was wél volledig los. Dat bleek ook vlak voor rust, toen Sparta op voorsprong had moeten komen. Eerst kwam de ploeg er op de counter gevaarlijk uitkwam en miste Vito van Crooij oog-in-oog met Timon Wellenreuther. Direct daarna kreeg Sparta een op het oog makkelijk gegeven strafschop, na hands van Mats Wieffer. Van Crooij mocht nogmaals proberen Wellenreuther te verschalken, maar de inzet van de Limburgse aanvaller werd door de Duitse doelman gestopt.

Feyenoord was in de tweede helft de bovenliggende partij en het leek in die fase wachten op een voorsprong voor de bezoekers, maar die kwam er niet. Sparta richtte zich daarna wat op, waarna een gelijkwaardige wedstrijd ontstond, waarin beide ploegen zo nu en dan kansen kregen. Een gelijkspel in de derby? Het leek erop, maar Gimenez dacht daar anders over. De Mexicaan kwam aan de rechterkant door en tikte zijn negende competitietreffer van het seizoen binnen.

Feyenoord had er nog geen genoeg van en zocht naar een derde treffer, die er dankzij David Hancko ook kwam. De Slowaakse verdediger kreeg de bal vanuit de kluts voor zijn voeten en rondde de bal via Olij af. Daarmee had Feyenoord een ruimere voorsprong. De ploeg kreeg nog kansen op meer, maar scoorde niet vaker.

Feyenoord boekte in ieder geval de zevende competitiezege op een rij en stevent nu toch wel heel serieus op het kampioenschap af. Dankzij het puntenverlies van Ajax is de voorsprong op de Amsterdamse achtervolger (en PSV) nu acht punten met nog zeven duels te gaan.

Sparta – Feyenoord 1-3 (1-1)

12′ Igor Paixão 0-1
33′ Mica Pinto 1-1
45+3′ Vito van Crooij mist strafschop
70′ Santiago Gimenez 1-2
77′ David Hancko 1-3

Opstelling Sparta: Olij; Sambo, Vriends, Eerdhuijzen, Pinto; Van Mullem, Verschueren, Kitolano (74′ Namli); V. Van Crooij, Lauritsen, Saito.

Opstelling Feyenoord: Wellenreuther; Pedersen, Trauner, Hancko, Hartman; Wieffer, Szymanski, Kökçü (90+3′ Milambo); Jahanbakhsh (72′ Dilrosun), Gimenez, Paixão (82′ Danilo).

Bron: Rijnmond.nl