Nieuws

Feyenoord wint met 1-3 van Slavia Praag

on

Feyenoord heeft zich met een fraaie 3-1 zege op bezoek bij Slavia Praag geplaatst voor de halve finale van de Conference League. Cyriel Dessers – die de voorkeur kreeg boven Bryan Linssen – werd met twee treffers wederom het goudhaantje op een historische avond voor Feyenoord.

Gesteund door een kleine duizend supporters in het Sinobo Stadium in Praag wist Feyenoord wat het na de 3-3 vorige week in De Kuip te doen stond: winnen. De Rotterdammers moesten dat wel doen zonder Guus Til, die zondag in het duel met Heracles (1-4 zege) een blessure opliep en niet fit genoeg bleek voor het duel in Praag. 

Daartegenover stond de terugkeer van Lutsharel Geertruida, die zijn rentree maakte na een blessure en de plaats innam van Marcus Pedersen. In de spits kreeg Cyriel Dessers – in het duel tussen Slavia Praag en Feyenoord in de groepsfase van de Conference League (2-2) eerder tweemaal trefzeker – de voorkeur boven Bryan Linssen. 

Het bleek een gouden greep. Want hoewel Slavia Praag-spits Collins Sor al binnen een minuut een vrije schietkans kreeg, was het Dessers die Feyenoord al binnen twee minuten op voorsprong bracht. De spits – dit seizoen al zo vaak belangrijk voor Feyenoord – kon na geklungel op het Tsjechische middenveld plots vrij op het doel van Slavia Praag-doelman Ales Mandous af en rondde messcherp af met zijn linker: 0-1.

Toch lieten de Tsjechen zich daar niet door afwimpelen. Sterker nog: het zette Feyenoord fel onder druk. Die druk werd Orkun Kökcu in de veertiende minuut ogenschijnlijk teveel, toen hij de bal te kort terugspeelde op Ofir Marciano. Slavia Praag-middenvelder Ibrahim Traore kon onderscheppen en de 1-1 in het lege doel tikken. Tien minuten later leverde ook Geertruida de bal zomaar in, maar die fout liet Slavia Praag-spits Peter Olayinka onbestraft.

De twee ploegen hielden elkaar daarna stevig in bedwang. Desondanks kreeg Feyenoord vlak voor rust twee enorme kansen om op voorsprong te komen. Eerst kwam Dessers plots weer vrij voor doelman Mandous te staan, maar de spits tikte de bal iets te ver voor zich uit en kon daardoor niet goed afronden. Daarna kreeg Reiss Nelson uit een hoekschop nog een megakans, maar groot hij vanaf een meter of drie naast.

De eerste kans in de tweede helft liet even op zich wachten. Het enige noemenswaardige feit tot minuut zestig was het uitvallen van Feyenoord-captain Jens Toornstra, die geblesseerd naar de kant moest en werd vervangen door Patrik Walemark. 

Feyenoord leek een moeilijke avond tegemoet te gaan, tot Mister Conference League of Mister Praag – hoe je Dessers ook wil noemen – nogmaals toonde waarom hij door Slot in de basis was geposteerd. Al ging de dank bij de 1-2 van Dessers niet zozeer naar de spits zelf, maar naar de Slavia Praag-doelman. Hij gaf de bal gratis en voor niets op een presenteerblaadje aan Dessers, die eenvoudig afrondde en Feyenoord op een nieuwe voorsprong zette.

Feyenoord had daarmee wat het zocht: een voorsprong. De Rotterdammers hoefden niet meer en probeerden de bal dan ook vooral in de ploeg te houden, ondertussen hopend op een beslissende counter. Die kwam er in minuut 78, toen invaller Jorrit Hendrix Luis Sinisterra wegstak in de diepte. De Colombiaan ontworstelde zich van zijn directe tegenstander en schoot de bal rechtsonder in de hoek: 1-3. Zijn tiende (!) goal voor Feyenoord dit Europese seizoen.

Bron: Rijnmond.nl

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply