Nieuws

Feyenoord wint met 1-3 van AZ (verslag)

on

Feyenoord heeft zondag de eredivisietopper op bezoek bij koploper AZ gewonnen. De ploeg van Arne Slot knokte zich terug van een achterstand en won, dankzij doelpunten van Orkun Kökcü, Sebastian Szymanski en Danilo, dikverdiend in Alkmaar: 1-3.

Ten opzichte van de thuiswedstrijd van donderdag tegen FC Midtjylland, begon Feyenoord het topduel op bezoek bij AZ met twee andere spelers. Jacob Rasmussen had centraal achterin een basisplaats, waardoor David Hancko naar de linksbackpositie uitweek en Marcos López op de bank begon. Voorin werd Alireza Jahanbakhsh gepasseerd en speelde Javairô Dilrosun.

De 24-jarige buitenspeler had in de eerste minuten van de wedstrijd direct een goede actie in huis, waarmee hij Santiago Giménez, die opnieuw de voorkeur boven Danilo kreeg, bediende. De Mexicaan kon niet uithalen, maar legde de bal wel goed terug op Sebastian Szymanski, die vanaf een meter of dertien over schoot.

Via opnieuw Szymanski kreeg Feyenoord na zestien minuten een enorme kans. De Pool speelde zichzelf op de rand van het strafschopgebied goed vrij, haalde snoeihard uit, maar zag zijn schot op de paal belanden. De beginfase was in ieder geval duidelijk voor Feyenoord, dat alleen naliet de (voor zondag) koploper van de eredivisie pijn te doen.

Het kwam de ploeg van Arne Slot duur te staan, want bij de eerste de beste kans aan de andere kant was het meteen raak. Pantelis Hatzidiakos kwam aan de zijkant goed door en gaf de bal voor op Jens Odgaard, die Marcus Pedersen in de lucht aftroefde en de bal achter Justin Bijlow kopte. Feyenoord moest zo in de achtervolging.

Dat deed de Rotterdamse ploeg naar behoren, want slechts een aantal minuten later kreeg Feyenoord een strafschop. Giménez ging over het been van Sam Beukema en scheidsrechter Danny Makkelie twijfelde geen moment. De terechte strafschop werd vervolgens feilloos door de veelbesproken Kökcü benut.

Na een te korte terugspeelbal van Rasmussen op Bijlow kreeg oud-Feyenoorder Jordy Clasie een kans, maar gelukkig voor Feyenoord ging de bal naast. Omdat de ploeg van Slot daarna niet verder kwam dan een schot van afstand van Kökcü (over), gingen beide ploegen in Alkmaar met 1-1 rusten.

Feyenoord leek een moeilijke tweede helft te gaan beleven. AZ begon immers sterk en scoorde ook, maar zag een doelpunt afgekeurd worden vanwege buitenspel. Maar daarna nam Feyenoord het heft weer in handen en scoorde het, via Szymanski. De dank voor de Rotterdamse voorsprong mocht echter vooral uitgaan naar AZ-doelman Hobie Verhulst, die een houdbaar schot van Szymanski compleet verkeerd verwerkte en de bal in eigen doel sloeg.

Bij de Rotterdammers maalde daar natuurlijk niemand om. Sterker nog: Feyenoord wilde daarna snel de genadeknap uitdelen en kreeg daar meerdere kansen voor. Eerst was Dilrosun er dicht bij met een gevaarlijk schot vanaf de rand van het strafschopgebied, maar de buitenspeler schoot net naast. Later haalde Szymanski vanaf de rand van het strafschopgebied uit, maar redde Verhulst (nu wel) op een schot van de Pool.

Toch kwam de derde treffer voor Feyenoord er, via invaller Danilo. De Braziliaan liet Verhulst volledig kansloos door de bal vanaf grote afstand op fraaie wijze in de kruising te schieten. Danilo, die vandaag op de bank moest beginnen omdat Giménez de voorkeur kreeg, toonde zo zijn klasse en schoot Feyenoord naar de overwinning. De Rotterdammers kwamen na de 1-3 immers niet meer in de problemen en speelden de wedstrijd volwassen uit.

Feyenoord won zo dikverdiend in Alkmaar bij de ploeg die voorafgaand aan de wedstrijd van zondag nog ongeslagen was. Slot en zijn mannen komen volgende week zaterdag weer in actie. Dan is Fortuna Sittard in de Kuip (16.30 uur) de tegenstander.

Bron: Rijnmond.nl

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply