Nieuws

Feyenoord wint met 1-0 en eindigt als groepswinnaar

on

65 minuten balanceerde Feyenoord op het randje van Europese uitschakeling, maar één frommelgoal van invaller Santiago Giménez veranderde alles. Doordat FC Midtyjlland op eigen veld afrekende met Sturm Graz, was die 1-0 voor Feyenoord voldoende om overwintering in de Europa League te bewerkstelligen.

Feyenoord schoot uit de startblokken in De Kuip, waar Danilo al binnen de minuut een grote kans kreeg maar de bal naast het doel van Lazio-doelman Ivan Provedel prikte. Ook aan de andere kant had het na een slippertje van David Hancko al vroeg raak kunnen zijn. Felipe Anderson kreeg een vrije doortocht richting Justin Bijlow, maar de middenvelder zag zijn schot via de vingertoppen van de keeper op de lat belandden. 

Hancko maakte in de openingsfase geen zekere indruk, want ook de tweede kans van Lazio – ruim een kwartier later – kwam voort uit een zwak moment van de Slowaak. Anderson kreeg de bal bij Matteo Cancellieri, die de bal net naast het doel krulde. 

Kansen aan beide kanten

Het bleek de aanzet voor een fase waarin beide ploegen hun mogelijkheden kregen. Neem Javairô Dilrosun,, die aan de rechterkant de turbo aanzette en Elseid Hysaj zijn hielen liet zien. Het overzicht ontbrak vervolgens, maar dreigend was het wel. 

Amper een minuut later dook rechtsback Manuel Lazzari – na een goede combinatie tussen Anderson en Sergej Milinkovic-Savic – op voor Bijlow. De doelman reageerde attent. Aan de andere kant volgde een mogelijkheid voor basisdebutant Paixão, het konijn uit de hoge hoed waar trainer Arne Slot in aanloop naar de laatste groepswedstrijd al op hintte. De Braziliaan zocht vanaf de linkerkant zijn man op en haalde uit met rechts, waarmee hij Provedel tot een redding dwong.

Hekkensluiter bij aanvang tweede helft…

Omdat FC ruim 800 kilometer verderop wél het net had gevonden met een 1-0 voorsprong ging rusten, zocht Feyenoord de kleedkamer halverwege op als hekkensluiter in poule F. Slechts nieuws voor de Rotterdammers, al betekende het dat – mocht die uitslag in Herning onveranderd blijven – een 1-0 overwinning op Lazio volstond om door te gaan in de Europa League. 

Het maakte de situatie voor aanvang van de tweede helft iets overzichtelijker, maar eenvoudiger zeker niet. Want die ene treffer, die moest dan wel vallen. Maar: zeker niet aan de kant van Bijlow. En juist de doelman van Feyenoord moest, na een foute terugspeelpass van Dilrosun, handelend optreden toen hij Anderson – niet voor het eerst – op zich af zag denderen. Opnieuw kwam Bijlow als winnaar uit de strijd. 

… koploper na 65 minuten

De doelman hield Feyenoord nadrukkelijk op de been tegen Lazio, terwijl het alweer even geleden was dat Provedel aan het werk werd gezet. Paixão deed na een uur spelen een poging, maar knalde de bal in het zijnet. Maar de persoon die de Italiaanse doelman echt testte, was invaller Santiago Giménez. De Mexicaan, koud in het veld, frommelde de bal na een dieptepass van invaller Quilindschy Hartman eerst tegen en daarna langs Provedel. Lazio claimde dat daarbij een overtreding was gemaakt op de doelman, maar daar was volgens de VAR geen sprake van: 1-0.

Daarmee zorgde één doelpunt ervoor dat de kaarten in groep F opnieuw werden geschud. Feyenoord was plots koploper en dat veranderde in het halfuur dat volgde niet meer. Ook de 2-0 van FC Midtjylland tegen Sturm Graz had daarop geen effect. Lazio verloor de wedstrijd en in blessuretijd ook het hoofd: binnen enkele seconden pakte invaller Luka Romero tweemaal geel. 

Doordat Feyenoord de poulefase afsluit als koploper, slaat de ploeg van Arne Slot de tussenronde in de Europa League over en hoeft het in Europees verband pas in maart 2023 weer in actie te komen. 

Feyenoord – Lazio 1-0 (0-0)

64′ 1-0 Santiago Gimenez

Opstelling Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Trauner, Hancko, López (46′ Hartman); Timber (90+2′ Wieffer), Dilrosun, Kökçü; Szymanski, Danilo (63′ Gimenez), Paixão (73′ Wålemark)

Bron: Rijnmond.nl

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply