FEYENOORD WINT MET 0-4 VAN AZ

Feyenoord heeft op bezoek bij AZ een belangrijke zege geboekt. Na twee opeenvolgende nederlagen in de Eredivisie herpakte de ploeg zich door met 0-4 te winnen in Alkmaar. Steven Berghuis was met twee goals en een assist de uitblinker bij het oppermachtige Feyenoord, dat bij rust al met 0-3 leidden. Ook Sam Larsson en Tonny Vilhena pikten een doelpunt mee.

Na vier nederlagen in de laatste vijf duels (inclusief Champions League) stond er enige druk op Feyenoord, maar daar was in Alkmaar weinig van te merken. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst begon geconcentreerd aan het duel en toonde zich in het AFAS Stadion uiterst effectief. De eerste de beste mogelijkheid na elf minuten was namelijk direct raak. Steven Berghuis kreeg na een snelle omschakeling de bal met enig geluk mee, maar knalde vervolgens overtuigd via de onderkant van de lat binnen. Het laatste tikje van Tonny Vilhena bleek zodoende niet meer nodig.

Zes minuten later werd de voorsprong al verdubbeld, toen Sam Larsson na een fraaie solo hard raak schoot en daarmee zijn eerste basisplaats in de Eredivisie opsierde met een goal. De Zweed kreeg na het wegdraaien bij zijn persoonlijke tegenstander alle ruimte om naar binnen te trekken, precies zoals Van Bronckhorst het bedacht in zijn systeem met de drie beweeglijke aanvallers Larsson, Berghuis en Jean-Paul Boëtius.

Ook achterin had de trainer een wijziging toegepast. Sofyan Ambrat verving Kevin Diks als rechtsback, terwijl Renato Tapia en Jeremiah St. Juste opnieuw het centrale duo vormden. Over het algemeen hielden zij zich prima staande, al moest Brad Jones kort na de openingstreffer wel reddend optreden toen Guus Til ineens voor hem verscheen.

In het vervolg van de eerste helft hield Feyenoord vrij eenvoudig stand en verschafte het zichzelf kort voor rust een nog betere uitgangspositie voor de tweede helft. Berghuis kreeg de bal zomaar in zijn voeten geschoven door Dries Wuytens en zorgde vervolgens ijskoud voor 0-3, een stand die enkele weken geleden ook in Almelo na 45 minuten op het bord stond.

Waar Feyenoord destijds Heracles nog liet terugkomen in de wedstrijd, daar werd de wedstrijd nu in het eerste kwartier na rust vakkundig beslist. Uitblinker Berghuis slalomde op heerlijke wijze door de Alkmaarse defensie en bood vervolgens een niet te missen kans aan Tonny Vilhena. In het laatste half uur had de score nog hoger kunnen lopen, maar naarmate de wedstrijd vorderde leek de scherpte af te nemen bij de Rotterdamse aanvallers. Zo verzuimde Berghuis zijn derde van de middag te maken en had Boëtius pech dat zijn schot net naast het doel verdween.

Desondanks zal Van Bronckhorst tevreden het veld zijn afgestapt in Alkmaar. Na zeven speelronden is de achterstand op koploper PSV drie punten, terwijl de coach de komende interlandbreak goed kan gebruiken om onder meer Nicolai Jorgensen, Sven van Beek en Bart Nieuwkoop fitter te laten worden en daarmee zijn selectie weer wat breder te maken.