FEYENOORD WINT MET 0-2 VAN AZ

Feyenoord heeft zondagmiddag de uitwedstrijd tegen AZ op overtuigende wijze gewonnen. De ploeg van Ronald Koeman zegevierde in Alkmaar door doelpunten van Tonny Vilhena enRuben Schaken met 0-2. Beide treffers vielen na rust. AZ-verdediger Dirk Marcellis kreeg in de slotfase de rode kaart van scheidsrechter Blom vanwege een overtreding op Jean-Paul Boëtius. De overwinning betekent voor Feyenoord de derde zege op rij in de competitie.

Trainer Ronald Koeman had in aanloop naar het competitieduel met AZ al aangekondigd dat het vertrouwen binnen de ploeg groot was. Onder meer de twee ruime thuisoverwinningen van de afgelopen weken en de gedeelde vierde plaats op de ranglijst zorgden ervoor dat Feyenoord met een goed gevoel afreisde naar Alkmaar. Dat zelfvertrouwen was tijdens een groot deel van de eerste helft ook duidelijk zichtbaar in het elftal. Feyenoord had door goed positiespel grip op de wedstrijd en gaf AZ amper de gelegenheid om tot voetballen te komen.

Enige aantekening daarbij was dat Feyenoord wat tijd nodig had om in de wedstrijd te groeien. Terwijl de windstoten met forse kracht door het AFAS stadion raasden, had de ploeg tijdens de openingsfase duidelijk meer moeite met de stormachtige omstandigheden dan de Alkmaarders. Even leek het zelfs of AZ profiteerde van de onwennigheid bij Feyenoord, toen Altidore een lange bal controleerde en achter Lamprou schoot. De spits had echter hands gemaakt bij zijn aanname, waardoor het Alkmaarse feestje niet doorging.

Het was meteen de laatste mogelijkheid die Feyenoord gedurende de eerste helft toestond aan de thuisploeg. Onder leiding van Jordy Clasie en Tonny Vilhena kreeg de ploeg het middenveld in handen, wat leidde tot controle over de wedstrijd. Vilhena had zijn uitstekende optreden kunnen verzilveren met een treffer, toen hij op aangeven van Pellè een grote kans kreeg. Omdat de middenvelder met een hard schot op doelman Esteban stuitte, bleef de beloning aanvankelijk voor hem uit.

Feyenoord nam het overwicht dat de ploeg voor rust had opgebouwd mee naar de tweede helft. De ploeg ontwikkelde steeds meer druk naar voren, maar waar het combinatiespel bij vlagen zeer sterk was, ontbrak meer dan eens de zorgvuldigheid bij de laatste pass. Daar kwam bij dat Pellè en Schaken het vizier niet op scherp hadden staan op het moment dat zij de kans hadden het doel van Esteban onder vuur te nemen.

Omdat Feyenoord ondanks het uitblijven van een doelpunt de rust bewaarde en het AZ amper de gelegenheid gaf om van de eigen helft af te komen, kon een voorsprong niet uitblijven. Die kwam er toen Pellè na een prima aanval over de linkerkant de bal teruglegde op Vilhena, die met zijn rechterbeen snoeihard raak schoot. De meer dan verdiende treffer zorgde voor grote ontlading bij Feyenoord.

De ploeg bleef ook na de voorsprong uiterst rustig, waardoor AZ niet in de gelegenheid kwam om serieus op jacht te gaan naar de gelijkmaker. De hoop van de thuisploeg op een goed resultaat werd definitief ontnomen, nadat verdediger Dirk Marcellis een harde overtreding had gemaakt op Boëtius. Voor zover het duel daarmee nog niet beslist was, maakte Schaken twee minuten voor tijd met een knappe individuele actie aan alle onzekerheid een einde door van buiten het strafschopgebied de 0-2 binnen te schieten.

AZ – Feyenoord 0-2