FEYENOORD WINT LAATSTE WEDSTRIJD VAN SEIZOEN

Feyenoord heeft het seizoen goed afgesloten in Heerenveen. Het team van hoofdcoach Giovanni van Bronckhorst was in Friesland met 2-3 te sterk voor sc Heerenveen en boekte zo de achtste competitiezege op rij. Clubtopscorer Steven Berghuis (2) en Bilal Basaçikoglu namen de doelpunten voor hun rekening.

Steven Berghuis had voorafgaand aan de 34ste speelronde nog uitzicht op de topscorerstitel in de Eredivisie. Met zestien treffers achter zijn naam had hij Alireza Jahanbakhsh (achttien goals) in het vizier. Het was een van de dingen waar Feyenoord, dat al zeker was van de vierde plaats in de competitie, nog voor speelde.

Berghuis bepalend

Het mocht dan ook geen verrassing heten dat uitgerekend Berghuis al na elf minuten spelen de score opende voor Feyenoord. De buitenspeler werd in stelling gebracht na een verre – en afgemeten – uittrap van doelman Justin Bijlow naar rechtsback Kevin Diks, die de diepte zocht en Berghuis inspeelde. De clubtopscorer dribbelde naar het doel en haalde verwoestend uit van afstand: 0-1.

Het was daarna wachten op een tweede treffer van Berghuis, want hij bleef gretig en hongerig naar een doelpunt. Hij had echter geen geluk bij pogingen in de 28ste en 31ste minuut, die werden gekeerd door de paal (de eerste poging) en sc Heerenveen-doelman Martin Hansen (bij een schot uit de rebound en na een vrije trap).

De tweede goal van Berghuis kwam er echter wel degelijk. In de 41ste minuut had noch de paal noch Hansen een antwoord op zijn inzet. Berghuis zette de aanval zelf op en was na tussenkomst van Diks en spits Dylan Vente ook het eindstation. Van dichtbij liet hij zijn achttiende treffer van dit Eredivisieseizoen noteren.

In de tweede helft leek er door de 0-2 voorsprong lange tijd geen enkel vuiltje aan de lucht voor Feyenoord, dat met Robin van Persie en Bilal Basaçikoglu als vervangers van Vente en Jean-Paul Boëtius zelfs nog op zoek ging naar een derde goal. De grootste kansen waren na de pauze echter voor sc Heerenveen.

Knotsgekke slotfase

Arber Zeneli en Reza Ghoochannejhad schoten al in het zijnet, voor Jordy Bruijn in de 79ste minuut voor de aansluitingstreffer zorgde door een voorzet van Zeneli binnen te glijden. Een minuut later stond de 2-2 plots op het scorebord, nadat Jan-Arie van der Heijden een voorzet van Denzel Dumfries in zijn eigen doel had gewerkt.

Het werd nog gekker, want sc Heerenveen kreeg in de 83ste minuut zelfs nog dé mogelijkheid om voor het eerst in de wedstrijd een voorsprong te nemen. Arbiter Makkelie legde de bal op de stip na een overtreding van Ridgeciano Haps, waardoor Zeneli het vanaf elf meter mocht proberen, maar hij vond Bijlow op zijn weg. De sluitpost ranselde de bal uit zijn doel.

Uiteindelijk gingen de drie punten mede door die belangrijke redding alsnog mee terug naar Rotterdam. Basaçikoglu kroonde zich in blessuretijd tot matchwinner met een heerlijk schot van afstand: 2-3. Hij maakte zo een einde aan de bizarre slotfase in het Abe Lenstra Stadion, waar hij zelf ooit de clubkleuren van sc Heerenveen verdedigde.