FEYENOORD WINT KNVB BEKER

Voor het eerst sinds 2008 heeft Feyenoord de KNVB beker gewonnen. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst versloeg zondagavond in een meer spannende dan goede finale in De Kuip FC Utrecht verdiend met 2-1. Nadat Michiel Kramer (1-0) en Ramon Leeuwin (1-1) kort voor en kort na rust hadden gescoord, kroonde Eljero Elia zich een kwartier voor tijd tot matchwinner. Het is de twaalfde keer in de clubgeschiedenis dat Feyenoord de beker wint..

Hoewel De Kuip slechts voor minder dan de helft gevuld was met Feyenoord-supporters, trilde het stadion rond half acht op z’n grondvesten. Luttele seconden daarvoor had Elia de bal na een mooie individuele actie via de binnenkant van de paal en de doelman in het doel geschoten en daarmee Feyenoord op een 2-1 voorsprong gezet. De goal van de buitenspeler werkte bevrijdend, want de Rotterdammers hadden het in de tweede helft lang lastig met Utrecht.

.

Dat had alles te maken met de gelijkmaker, die vlak na rust uit het niets was gevallen. Na een vrije trap viel de bal gelukkig voor de voeten van Ramon Leeuwin, die laag in de hoek achter de kansloze Kenneth Vermeer resoluut raak schoot. Daarmee maakte de Utrecht-verdediger de openingstreffer van Kramer ongedaan.

.

Met een fraaie kopbal had de spits zijn ploeg kort voor rust op voorsprong gezet. Hoewel de voorzet van Dirk Kuyt iets achter hem kwam, wist de spits de bal op prachtige wijze met zijn hoofd naar de verre hoek te sturen, waar doelman Filip Bednarek er pas achter de lijn een hand tegen kreeg. Als iemand blij was met het openingsdoelpunt, dan was het Kramer zelf wel. De spits maakte met de 1-0 zijn misser uit de openingsfase goed. Kramer kreeg na dertien minuten de bal zomaar in zijn voeten gespeeld van Mark van der Maarel, om vervolgens de bal vrij voor Bednarek langs de paal te tikken.

.

Dat het Feyenoord was dat de eerste kans kreeg, was geen toeval. De ploeg begon – wellicht gestimuleerd door de heerlijke bekersfeer in De Kuip – gedreven aan de wedstrijd en wist de bal na balverlies vaak snel weer terug te veroveren. Dat kwam mede door de drie verdedigers – Sven van Beek, Eric Botteghin, Terence Kongolo – die zeer geconcentreerd verdedigden, maar de sleutel lag wellicht op het middenveld. Daar had Van Bronckhorst in de persoon van Rick Karsdorp een extra man geposteerd. Die tactische vondst pakte in de eerste helft goed uit. want de Utrechters werden pas in de voorlaatste minuut van de eerste helft voor het eerst gevaarlijk, via een kopballetje van Sébastien Haller.

.

Na rust was de eerste de beste kans direct raak. De gelijkmaker veranderde wel iets in de verhoudingen op het veld. Utrecht leek iets meer vertrouwen te krijgen, terwijl Feyenoord juist wat slordiger speelde dan voor rust. Lange tijd creëerde de ploeg dan ook niets, tot Jens Toornstra een vrije trap op de vuisten van Bednarek zag eindigen en de rebound van Botteghin van de lijn werd gehaald. Niet veel later kon het legioen alsnog juichen, toen Elia het op zijn heupen kreeg. De aanvaller had in de slotfase – waarin Kuyt uitviel met een blessure – ook nog de derde goal op zijn schoen, maar schoot naast. Daardoor bleef het tot het einde spannend, maar sleepte Feyenoord toch de eerste hoofdprijs sinds 2008 in de wacht.