FEYENOORD WINT EN PLAATST ZICH VOOR HALVE FINALE

Feyenoord is halve finalist in de TOTO KNVB Beker. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst was woensdagavond in de kwartfinales van het toernooi met 2-0 te sterk voor PSV. Sam Larsson en Tonny Vilhena tekenden in De Kuip al voor rust voor beide goals, waarna de ploeg in de tweede helft tot het einde als collectief streed om de voorsprong te verdedigen.

Feyenoord kende in de uitverkochte en uiterst sfeervolle Kuip een droomstart tegen de koploper. Al bij de eerste de beste aanval was het raak voor de thuisploeg. Steven Berghuis vond na een fraaie combinatie met Nicolai Jørgensen nog de handen van Jeroen Zoet, maar de messcherpe Sam Larsson was er als de kippen bij om de bal tegen de touwen te glijden.

Door de vroege voorsprong ontspon zich een leuke en open wedstrijd, want ook PSV was daardoor verplicht om uit de schulp te kruipen en de aanval te zoeken. Dat deden de Eindhovenaren dan ook, met aardige kansen voor Hirving Lozano en Jorrit Hendrix tot gevolg. Brad Jones hoefde echter niet in te grijpen en zag beide pogingen naast zijn doel verdwijnen.

Feyenoord toonde zich een stuk effectiever, want tien minuten voor rust werd de voorsprong vanuit een halve kans verdubbeld. Tonny Vilhena nam de bal na een corner op zijn rechter en zag hoe Santiago Arias zijn heerlijke knal net voldoende van richting veranderde om Zoet kansloos te laten. Na zijn goal zette hij een sprint in naar de reservebank, waar de treffer met het volledige team uitgebreid gevierd werd.

De marge van twee goals werd geconcentreerd vastgehouden tot de rust, maar al snel in de tweede helft bleek dat de thuisploeg nog niet van PSV af was. Binnen tien minuten moest eerst Jones tot het uiterste gaan om een schot van Gaston Peirero fraai te keren, waarna een schot van Lozano net naast zijn doel verdween.

Na een uur leek Feyenoord de wedstrijd definitief te beslissen, toen Jørgensen met een heerlijke stift het net vond. Hoewel De Kuip al uitgebreid had gejuicht en PSV al klaar stond om af te trappen, werd de goal na overleg met de videoscheidsrechter alsnog afgekeurd door arbiter Pol van Boekel.

Het annuleren van de treffer was een tegenvaller voor Feyenoord, maar het liet zich niet uit het veld slaan. De ploeg werd zo nu en dan teruggedrongen, maar door gedisciplineerd en geconcentreerd te verdedigen, gaf het PSV weinig kansen meer om terug in de wedstrijd te komen. Aan die prestatie mocht ook Eric Botteghin nog een bijdrage leveren. De Braziliaanse verdediger werd in de slotfase ingebracht als extra slot op de deur en maakte zo zijn rentree na een knieblessure, die hem sinds 23 september 2017 aan de kant had gehouden.

Met Botteghin streed Feyenoord tot het allerlaatste fluitsignaal om de 2-0 voorsprong over de streep te trekken. Dat lukte, waardoor de ploeg donderdagavond in de koker zit bij de loting voor de halve finales. Die worden eind deze maand gespeeld.