FEYENOORD WINT EN DUWT FC TWENTE RICHTING DEGRADATIE

Feyenoord heeft in Enschede de vierde competitiezege op rij geboekt. In de Grolsch Veste werd FC Twente zondagmiddag met 1-3 verslagen. Jean-Paul Boëtius, Steven Berghuis en Nicolai Jørgensen tekenden voor de doelpunten. Door de overwinning heeft Feyenoord de vierde plek steviger in handen.

De toon werd in de Grolsch Veste al snel gezet door het tegen degradatie strijdende FC Twente. Tom Boere, spits van de huidige hekkensluiter van de Eredivisie, kreeg al na negen seconden een gele kaart voor een overtreding op Jan-Arie van der Heijden. Het werd zondagmiddag, zoals Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst al voorspelde, een middag vol strijd.

Die strijd werd geleverd door de thuisploeg, maar zeker ook door de bezoekers. Het kostte Feyenoord gele kaarten voor Steven Berghuis (die daardoor geschorst is voor het competitieduel met FC Utrecht) en Jan-Arie van der Heijden én leverde in de achttiende minuut de openingstreffer op.

Alerte Toornstra

Jens Toornstra trok in die minuut vanaf de rechterkant naar binnen, zocht Nicolai Jørgensen, maar vond een tegenstander. Door diens verkeerde aanname en de alertheid van Toornstra heroverde de middenvelder de bal, vond Jørgensen alsnog en na een combinatie stiftte hij de bal naar Jean-Paul Boëtius. De buitenspeler rondde de fraaie aanval scherp af: 0-1.

Lang kon Feyenoord niet genieten van die voorsprong, want in de 24ste minuut kwam FC Twente langszij. Adam Maher onderschepte een pass van doelman Brad Jones en gleed de bal in het doel. Feyenoord herpakte zich, gesteund door een vol uitvak, snel na die tegentreffer en werd voor rust nog gevaarlijk via een vrije trap van Toornstra en een lage voorzet van linksback Ridgeciano Haps, die maar net werd gemist door Boëtius.

Een tweede Rotterdamse treffer bleef voor de pauze uit, maar kwam er na ruim twintig minuten na rust – met Robin van Persie en Sam Larsson als invallers binnen de lijnen – alsnog. Steven Berghuis ging een één-tweetje aan met Karim El Ahmadi en schoot daarna stijlvol via de binnenkant van de paal de 1-2 op het scorebord.

Veertiende treffer Berghuis

De veertiende competitietreffer van Berghuis in dit seizoen was voor Feyenoord loon naar werken. Even voor de goal van de buitenspeler was Jørgensen nog ongelukkig in de afronding, na een afgemeten voorzet van Toornstra. Zijn inzet ging toen over het doel van FC Twente-goalie Joël Drommel, maar in de 75ste minuut was op de afronding van de Deen niets aan te merken.

Hij was een kwartier voor tijd het eindstation van een fraai aanval. Die werd opgezet door Berghuis, gevolgd door een combinatie met Van Persie, terugleggen van Berghuis op El Ahmadi, een tikje van de aanvoerder en de prachtige afwerking met de hak van Jørgensen. Hij tekende daarmee voor de 1-3 eindstand.

Met de vierde competitiezege op rij doet Feyenoord goede zaken in de strijd om plek vier. Nummer vijf FC Utrecht speelde zondagmiddag met 3-3 gelijk tegen ADO Den Haag en dus bedraagt de voorsprong van het team van Van Bronckhorst op de Utrechters nu vijf punten. FC Twente blijft hekkensluiter met twintig punten uit dertig competitieduels.